Wpisy otagowane „schab”
4 kotlety schabowe
4 małe ziemniaki
2 łyżki oleju
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka zmielonego kminku
1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
1 łyżeczka potłuczonych nasion gorczycy
1 łyżeczka pul biber
2 ząbki czosnku
sól
Kotlety opłukać, osuszyć i zbić tłuczkiem.
Przyprawy wymieszać ze sobą, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę i olej.
Kotlety posmarować z obu stron pastą z przypraw, przykryć i odstawić do lodówki na 1-2 dni.
Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać 100 ml wody, przykryć i zapiekać w piekarniku przez 30 min w temp. 180º C.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plasterki, a następnie ułożyć na kotletach, polać je sosem, który powstał podczas pieczenia mięsa i zapiekać jeszcze ok. 20 min, aż będą miękkie.
.
.
2 kotlety schabowe bez kości
sól, pieprz, rozmaryn
olej
1 czerwona cebula
2 figi
1 łyżka kremu balsamicznego
.
.
Kotlety opłukać, osuszyć, lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem. Odstawić na 2 godziny.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Figi pokroić na ćwiartki.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć z obu stron kotlety schabowe. Dodać cebulę, przesmażyć, tak aby cebula była zeszklona.
Kotlety zdjąć z patelni.
Do cebuli dodać krem balsamiczny i figi, przesmażyć.
.
.
4 kotlety schabowe
3 łyżki pasty z suszonych pomidorów
1 cebula
kilka plastrów suszonych pieczarek
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 ml śmietanki 30%
olej do smażenia
.
.
Kotlety opłukać, osuszyć, cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem.
Na każdy kotlet nałożyć pastę z pomidorów, rozsmarować ją, zwinąć i spiąć szpilkami.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Na tłuszczu obsmażyć ze wszystkich stron rolady. Następnie podlać je niewielką ilością wody, dodać tymianek, pieczarki, sól i pieprz do smaku. Dusić do miękkości.
Kiedy mięso będzie już miękkie sos zagęścić mąką i dodać do niego śmietanę.
.
.
4 kotlety schabowe
4-5 ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
olej do smażenia
100 ml śmietany 30%
.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plastry grubości 0,5 cm.
Kotlety opłukać, osuszyć, zbić lekko, oprószyć solą i pieprzem.
Mięso obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu poddusić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać paprykę, sól do smaku i tymianek, zalać szklanką wody i zagotować.
W garnku ułożyć ziemniaki, na nich obsmażone kotlety. Na koniec wyłożyć cebulę i sos z papryką.
Przykryć i dusić tak długo, aż ziemniaki będą na pól miękkie.
Dolać śmietanę i dalej dusić do miękkości.
.
.
4 kotlety schabowe
sól, pieprz
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
2 boczniaki królewskie
1 cebula
2 łyżki mąki
olej do smażenia
.
.
Kotlety opłukać, osuszyć, posolić, oprószyć pieprzem i tymiankiem. Przykryć i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia boczniaki opłukać, pokroić wzdłuż na cienkie plastry.
Kotlety obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim plastry boczniaka, dodać sól i pieprz. Zdjąć z patelni.
Na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę pokrojoną w piórka, a następnie z obu stron kotlety.
Mięso z cebulą i grzyby przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać niewielką ilością wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C na ok. 30 minut.
4 kotlety schabowe
0,5 żółtej papryki
0,5 czerwonej papryki
ząbek czosnku
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
1 łyżka oleju
0,5 szklanki bulionu lub wody
Kotlety opłukać, osuszyć, cienko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i papryką, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem.
Paprykę pokroić na paski .
Paski papryki ułożyć na płatach mięsa, zwinąć w rolady, spiąć szpikulcami.
Rolady obsmażyć ze wszystkich stron na oleju , na którym wcześniej przesmażyliśmy cebulę.
Rolady podlać bulionem lub wodą, dusić do miękkości. Przed końcem dodać tymianek.
Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie zagęścić mąką.
4 kotlety schabowe
1 czerwona cebula
pól szklanki marynowanych cebulek
1 łyżka posiekanego tymianku
1 łyżka przecieru pomidorowego
olej
sól, pieprz
.
Kotlety lekko zbić, oprószyć sola i pieprzem.
Cebulę pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim kotlety z obu stron.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na pozostałym tłuszczu udusić cebulę. Kiedy się zeszkli dodać przecier pomidorowy, marynowane cebulki i tymianek. Podlać wodą. Chwilę razem gotować, a następnie polać sosem mięso.
Przykryć , naczynie wstawić do piekarnika. Zapiekać aż kotlety będą miękkie (30-40 min.).
.
.
4 kotlety schabowe
10 dag kurek
1 czerwona cebula
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
olej do smażenia
.
Kotlety opłukać, osuszyć, cienko rozbić. Oprószyć sola i pieprzem
Kurki oczyścić, opłukać.
Połowę cebuli pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać kurki, sól, pieprz i tymianek. Smażyć 10 min.
Kurki zdjąć z patelni, ostudzić, pokroić drobno, wymieszać z bułką tartą.
Na płatach mięsa rozłożyć farsz z kurek, zwinąć i spiąć szpilkami do rolad.
Na patelnię, na której smażyły się grzyby dolać trochę oliwy, przesmażyć pokrojoną w piórka resztę cebuli, a następnie rolady.
Mięso podlać wodą, dodać sól, pieprz do smaku i dusić aż rolady będą miękkie..
.
.
Przepis pochodzi z marcowego numeru Claudii.
.
1 kg schabu środkowego
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżka soli
2-3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
Mięso opłukać , osuszyć, natrzeć pieprzem i tymiankiem. Przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny.
1 litr wody (wody powinno być tyle aby mięso było przykryte) zagotować z solą czosnkiem i listkami laurowymi.
Do gotującej się wody włożyć mięso. Gotować je 5 min. Zostawić w wodzie do ostygnięcia.
Wstawić na noc do lodówki, nie wyjmując z zalewy.
Następnego dnia mięso z zalewą zagotować. Gotować 3 minuty.
Znów odstawić na noc do lodówki, a następnego dnia ponownie zagotować.
Gotować 2 minuty.
Mięso osączyć.
Można podawać na zimno lub ciepło.
Przygotowany w ten sposób schab jest bardzo soczysty.
.
.
.
4 kotlety schabowe
1 łyżka posiekanego tymianku
sól, pieprz
olej
1 kwaśne jabłko
.
.
Kotlety opłukać , osuszyć, zbić lekko tłuczkiem, a następnie oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem.
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na ósemki.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim z obu stron kotlety. Do mięsa dodać jabłko, chwilę smażyć, przykryć pokrywką, aby mięso zmiękło.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |