figowe smaki

Wpisy otagowane „kurki”

  • wtorek, 01 sierpnia 2017
    • Krem z kalafiora z kurkami

      IMG_1198

       

       

      0,5 kalafiora

      1 marchew

      1 łodyga selera naciowego

      biała część pora

      1 duży ziemniak

      100 ml śmietany 30%

      1-1,5 l wody

      150 g małych kurek

      1 szalotka

      1 łyżka masła klarowanego

      sól, pieprz, gałka muszkatołowa

       

      Kurki opłukać, osuszyć.

      Szalotkę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym  maśle, dodać kurki i smażyć je ok. 10 min.

      Ziemniak i marchew obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

      Por i seler także pokroić.

      Kalafior podzielić na mniejsze różyczki.

      Warzywa wrzucić do gotującej się, osolonej wody i gotować do miękkości.

      Zupę zmiksować, dodać śmietankę,  doprawić  do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

      Do gotowej zupy dodać uduszone kurki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 sierpnia 2017 14:45
  • poniedziałek, 17 lipca 2017
    • Halibut zapiekany z kurkami i porem

      IMG_1169

       1 filet z halibuta

      100 g kurek

      0,5 cebuli

      kawałek pora

      sól, pieprz

      sok z cytryny

      1 łyżka masła klarowanego

      100 ml śmietany 30%

      1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

       

      Filet opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

      Kurki oczyścić, opłukać.

      Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać kurki i smażyć je przez 10 min. Na koniec kurki doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Por pokroić w krążki.

      Do śmietany dodać por,  sól i pieprz do smaku .

      W naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę, na niej położyć kurki, wlać śmietankę wymieszaną z porem.

      Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180° C i zapiekać ok. 30 min.

      Po wyjęciu z piekarnika rybę posypać posiekaną natką pietruszki.

       

       

       

      IMG_1172

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 lipca 2017 08:46
  • czwartek, 04 maja 2017
  • wtorek, 31 stycznia 2017
    • Kotlety mielone z kurkami

      IMG_0807

       

       

      200 g mielonej wieprzowiny

      150 g kurek (z puszki)

      1 jajko

      0,5 bułki pszennej

      1 cebula

      bułka tarta do obtoczenia kotletów

      2 łyżki oleju

      1 łyżka posiekanej natki pietruszki

      sól, pieprz

      olej do smażenia

       

      Bułkę namoczyć w wodzie, a następnie dobrze odcisnąć.

      Kurki pokroić.

      Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju.

      Mięso wymieszać z bułką, jajkiem, dodać sól, pieprz, przesmażoną cebulę i dobrze wyrobić.

      Pod koniec wyrabiania dodać kurki i posiekaną natkę pietruszki.

      Z mięsa uformować kotlety, obtoczyć je bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 stycznia 2017 08:44
  • wtorek, 10 stycznia 2017
    • Zupa kurkowa

      IMG_0774

       

       

      2-3 ziemniaki

      1 korzeń pietruszki

      biała część pora

      150 g mrożonych kurek

      0,5 cebuli

      100 ml śmietany 30%

      50 g sera pleśniowego  Lazur błękitny

      sól, pieprz, liść laurowy

      0,5 łyżeczki tymianku

      1000 ml wywaru warzywnego

      2 łyżki masła klarowanego

       

      Ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić.

      Por po opukaniu pokroić w krążki.

      Kurki rozmrozić i osuszyć.

      Cebulę pokroić w kostkę.

      W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła, przesmażyć na nim ziemniaki, pietruszkę i por, dodać sól, pieprz i liść laurowy.

      Kiedy warzywa zeszklą się, dolać wywar warzywny i gotować je aż będą miękkie.

      Zupę dokładnie zblendować.

      W tym czasie na patelni rozgrzać resztę masła,  zeszklić na nim cebulę, a następnie  dodać kurki i  podsmażyć  je przez ok. 5 min.

      Posmażone kurki dodać do zupy. Zagotować ją ponownie, dodać tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodać śmietankę.

      Po rozlaniu zupy do kokilek posypać ją kawałkami sera pleśniowego.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 stycznia 2017 08:12
  • sobota, 03 września 2016
  • piątek, 17 lipca 2015
  • sobota, 11 lipca 2015
    • Piersi z kurczaka z kurkami, porem, pomidorkami i polentą

       .

      .

      1 pierś kurczaka

      200 g kurek

      kilka pomidorków koktajlowych

      kawałek pora

      150 ml śmietanki 30%

      1 łyżeczka suszonego tymianku

      sól, pieprz

      olej do smażenia

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu.

       .


      Kurki oczyścić i osuszyć.

      Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić na  małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem.

      Por pokroić na krążki.

      Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim mięso. Zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć kurki, a następnie por.

      Do kurek dodać mięso, por, podlać  śmietaną i dusić do miękkości. Pod koniec dodać tymianek, sól, pieprz do smaku i pokrojone pomidorki.

      Sos zagęścić mąką ziemniaczaną.


      Polenta:

       

      0,5 szklanki mąki kukurydzianej do szybkiego przygotowania polenty

      1 szklanka wody

      1 łyżka oliwy

      3 łyżki utartego parmezanu

       


      W rondelku zagotować  wodę, dodać sól i łyżkę oleju.
      Powoli dosypywać mąkę kukurydzianą ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
      Mąkę gotować  przez około 3 min. Na koniec dodać 2 łyżki  parmezanu.
      Z polenty wykroić  szklanką 6 krążków.
      Gotową polentę wyłożyć na talerz, wyrównać , tak aby miała grubość ok. 1,5 cm.  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 11 lipca 2015 08:10
  • poniedziałek, 01 września 2014
    • Rolady schabowe z kurkami

      .

      .

      4 kotlety schabowe

      10 dag kurek

      1 czerwona cebula

      1 łyżeczka tymianku

      1 łyżka bułki tartej

      sól, pieprz

      olej do smażenia

      .


      Kotlety opłukać, osuszyć, cienko rozbić. Oprószyć sola i pieprzem

      Kurki oczyścić, opłukać.

      Połowę cebuli pokroić w kostkę.

      Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać kurki, sól, pieprz i tymianek. Smażyć 10 min.

      Kurki zdjąć  z patelni, ostudzić, pokroić drobno, wymieszać z bułką tartą.

      Na płatach mięsa rozłożyć farsz z kurek, zwinąć i spiąć szpilkami do rolad.

      Na patelnię,  na której smażyły się grzyby dolać trochę oliwy, przesmażyć pokrojoną w piórka resztę cebuli, a następnie  rolady.

      Mięso podlać wodą, dodać sól, pieprz  do smaku i dusić aż rolady będą miękkie..

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 września 2014 08:34
  • piątek, 26 października 2012

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl