figowe smaki

Wpisy otagowane „czerwona kapusta”

  • poniedziałek, 16 stycznia 2017
    • Łosoś z czerwoną kapustą

      IMG_0783

       

       

      ok. 500 g czerwonej kapusty

      2 łyżki oleju

      1 łyżka mąki

      1 szalotka

      100 ml czerwonego wina

      4 goździki

      2 liście laurowe

      sól, pieprz

      1-2 łyżeczki  cukru

      1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny

       

      Kapustę opłukać i  cienko poszatkować.

      Następnie  zalać ją niewielką ilością wody, dodać sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, goździki i gotować pod przykryciem ok. 30 min.

      Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę szalotkę, dodać mąkę i przyrumienić ją, rozprowadzić niewielką ilością  zimnej wody, zagotować.

      Zasmażkę dodać do kapusty, dokładnie wymieszać.

      Kapustę mocno podgrzać, przyprawić do smaku octem i winem.

       

      200 g filetów z łososia

      sól, pieprz

      sok z cytryny

      1 łyżka posiekanej pietruszki

      1 ząbek czosnku

       

      Z filetów zdjąć skórę.

      Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

      Filety ułożyć na papierze pergaminowym, posypać zieloną pietruszką i pokrojonym w plasterki czosnkiem.

       Łososia (na papierze) ułożyć na sicie w garnku przeznaczonym do gotowania na parze. Przykryć i gotować ok.15 minut.

      Gotową rybę ułożyć na talerzu na  kapuście.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 stycznia 2017 08:58
  • poniedziałek, 23 stycznia 2012
    • Modra kapusta z figami

       .


      pół główki  kapusty czerwonej

      4  suszone figi

      1 szalotka

      1 łyżeczka mąki

      2 łyżki oleju

      sól, pieprz, cukier

      4 goździki

       ok. 1/2 łyżeczki do kawy kwasku cytrynowego

      .

      Z kapusty usunąć wierzchnie liście,  następnie opłukać ją i poszatkować.

      Szalotkę obrać, wbić w nią goździki.

      Kapustę zalać w rondelku niewielką ilością wody, dodać 1 łyżkę oleju, sól, pieprz, cukier i szalotkę z goździkami.

      Gotować pod przykryciem  ok. 30 min.

      W połowie gotowania dodać pokrojone figi.

      Pod koniec gotowania  do kapusty dodać z jasnozłotą zasmażkę, doprawić kwaskiem cytrynowym, cukrem i solą do smaku.

      Usunąć szalotkę.

      Podawać jako dodatek do rolad wołowych  z kluskami na parze..... albo do piersi z kaczuszki......albo do schabu pieczonego.....

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Modra kapusta z figami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 stycznia 2012 06:12

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Amigdalina dowiedz się więcej!

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl