figowe smaki

Wpisy otagowane „kalafior”

  • wtorek, 01 września 2015
  • sobota, 09 maja 2015
  • czwartek, 07 maja 2015
    • Zwykła zupa kalafiorowa

       .


      0,5  kalafiora

      włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler)

      1,5 l wody

      0,25 l śmietanki 30%

      1 łyżka masła

      1-2 łyżki mąki pszennej

      sól, pieprz, gałka muszkatołowa

      1 łyżka siekanego koperku

       .


      Warzywa obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzącą wodą, osolić i  ugotować wywar.

      Kalafior opłukać,  podzielić na mniejsze różyczki.

      Do przecedzonego wywaru z warzyw włożyć różyczki kalafiora, ugotować.

      Zupę zagęścić mąką i śmietanką, dodać masło.  Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodać posiekany koperek.

      Do zagęszczenia zupy do  śmietany można dodać 1-2 żółtka

       

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 maja 2015 08:01
  • wtorek, 05 maja 2015
    • Warzywa z curry i mlekiem kokosowym

       .

      .

      kilka różyczek kalafiora

      10 dag mrożonej fasolki szparagowej

      1 marchew

      2 ziemniaki

      1 cebula

      0,5 szklanki czerwonej soczewicy

      1 mała puszka groszku konserwowego (200 g)

      sól, pieprz

      1 łyżeczka curry

      1 łyżeczka zmielonej kozieradki

      szczypta chili

      kawałek świeżego imbiru

      150 ml kokosowego

      zielona kolendra

      2 łyżki orzechów nerkowca

      olej lub masło klarowane

      .


      Marchew i ziemniaki  obrać, opłukać, pokroić w talarki.

      Cebulę pokroić w piórka.

      Soczewicę opłukać na sitku pod bieżącą wodą.

      Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę z posiekanym imbirem.

      Dodać różyczki kalafiora, marchew, fasolkę, ziemniaki. Przesmażyć ok. 3-4 min.

      Do warzyw dodać curry, kozieradkę, chili, 0,5 szklanki wody, mleko kokosowe.

      Dusić aż warzywa będą miękkie.

      Na koniec dodać groszek, doprawić solą i pieprzem.

      Na talerzu  warzywa posypać posiekaną kolendrą i orzechami uprażonymi na suchej patelni.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 maja 2015 08:06
  • środa, 30 marca 2011
  • wtorek, 01 marca 2011
    • Zupa kalafiorowa z curry

      1/2 kalafiora

      1 cebula

      2 marchewki

      kawałek świeżego imbiru

      1-2 ząbki czosnku

      1 łyżka masła

      1 l bulionu warzywnego

      1 łyżeczka curry

      gałka muszkatołowa

      śmietana kremówka

      sól, pieprz,

      szczypiorek z dymki i czerowny pieprz do dekoracji

      Kalafior oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki.

      Marchewki obrać, pokroić w talarki.

      Imbir obrać, zetrzeć na tarce.

      Cebulę i czosnek posiekać.

      W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę, czosnek oraz imbir.  Ciagle mieszając zeszklić.

      Dodać różyczki kalafiora oraz plasterki marchewki. Dolać bulion i gotować aż warzywa będą miękkie.

      Kilka różyczek kalafiora  wyjąć i odłożyć.

      Zupę zmiksować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, curry, oraz startą gałką muszkatołową.

      Przed podaniem zupę wymieszać ze śmietaną, włożyć różyczki kalafiora, pokrojoną dymkę  i ziarenka czerwonego pieprzu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa kalafiorowa z curry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 marca 2011 06:13

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Amigdalina dowiedz się więcej!

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl