figowe smaki

Wpisy otagowane „zupy”

  • niedziela, 02 grudnia 2012
    • Szczi - rosyjska zupa z kiszonej kapusty

      .

      .

      Według:

      http://www.gastronom.ru/recipe/13170/shchi-iz-kisloj-kapusty

      .

      2 łyżki masła

      1 liść laurowy

      gałązki kopru

      zielona pietruszka

      3 ząbki czosnku

      0,5 kg kapusty kiszonej

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      1 łyżka mąki

      1 łyżka oleju

      5 dag selera

      2 małe cebule

      2 średnie marchewki

      4 ziemniaki

      0,5 kg wołowiny z kością

      łyżeczka nasion kminku

      łyżeczka nasion kopru

      ziele angielskie, pieprz w ziarnach

      sól do smaku

       .

      .

      Oczyścić seler, jedną marchewkę i  obrać jedną cebulę.

      Do garnka z 2 l zimnej wody dodać mięso, zagotować, usunąć szumowiny, dodać warzywa. Gotować 1,5 godziny.

      Kapustę pociąć na kawałki 1,5- 2 cm.

      Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać kapustę i 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Posypać kminkiem i  dusić pod przykryciem 30 min. W razie potrzeby kapustę podlewać lekko wodą.

      Pozostałą cebulę pokroić na piórka, a marchew utrzeć na tarce jarzynowej.

      Na patelni rozgrzać olej, dodać warzywa, dodać pieprz, koper i smażyć ok 10 min.

      Do  przesmażonych warzyw dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i gotować 5 min.

      Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.

      Czosnek obrać i zmiażdżyć w prasce.

      Ugotowane mięso wyjąć z bulionu, pokroić na małe kawałki.

      Na patelni rozgrzać resztę masła, dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę.

      Bulion przecedzić, doprowadzić do wrzenia, dodać ziemniaki i mięso. Gotować razem aż ziemniaki będą miękkie (ok. 10 min).

      Następnie do zupy dodać przesmażoną kapustę, warzywa, zasmażkę, czosnek, liść laurowy, pieprz.

      Zupę ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować przez 6 min. Na koniec dodać sól do smaku.

      Do gotowej zupy można dodać śmietanę.

      0,5 kg kapusty jak na mój gust to zbyt duża ilość. Amatorzy mniej kwaśnych i mniej zawiesistych zup powinni zmniejszyć jej ilość.


       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Szczi - rosyjska zupa z kiszonej kapusty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 grudnia 2012 08:25
  • wtorek, 23 października 2012
    • Mleczna zupa z dyni z zacierkami

       .

      .

      Ponieważ wszyscy zajmują się ostatnio produkcją  wszelkiego rodzaju zup z dyni .... To ja też :D

      Najzwyklejsza zupa mleczna z dynią i zacierkami, na która przepis znalazłam w "Kuchni polskiej".

      Jedynym udziwnieniem było zastąpienie cukru miodem, rezygnacja z olejku migdałowego, ale za to dodanie do dyni kawałka imbiru.

      .

      40 dag dyni

      1 l mleka

      1/4 l wody

      10 dag mąki

      cukier, sól, olejek migdałowy

      .

      .

      Dynię obrać, usunąć nasiona, opłukać i pokroić na kawałki.

      Dynię zalać niewielką ilością wody i przetrzeć przez sito.

      Mąkę posolić , dodać wodę, zagnieść twarde ciasto.

      Ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub posiekać nożem na kluseczki.

      Można też w ramach kojenia nerwów (zamiast szydełkowania) zrobić małe kluseczki palcami. :D

      Zacierki ugotować w mleku.

      Do zacierki z mlekiem dodać dynię, wymieszać i przyprawić cukrem  i solą.

      Gęstość zupy można "regulować"  według uznania ilością mleka.

       .


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Mleczna zupa z dyni z zacierkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 października 2012 05:32
  • środa, 29 sierpnia 2012
  • wtorek, 22 maja 2012
  • poniedziałek, 14 maja 2012
  • wtorek, 13 grudnia 2011
  • wtorek, 08 listopada 2011
  • poniedziałek, 12 października 2009
    • Włoska zupa pomidorowa

      20 dag makaronu

      puszka białej fasoli (40 dag)

      puszka pomidorów (40 dag)

      cebula

      2 ząbki czosnku

      łyżka oleju

      3 szklanki bulionu

      bazylia

      sól, pieprz, cukier

      Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidory osączyć, pokroić w kawałki, zalewę zachować. Fasolkę osączyć z zalewy.

      Bazylię pokroić w paseczki.

      Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pomidory, wraz z zalewą i fasolę, zalać bulionem. Gotować 15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.

      Do zupy dodać bazylię, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wymieszać. Makaron rozłożyć do talerzy, wlać zupę.

      Niestety nie miałam świeżej bazylii, więc zastąpiłam ją suszoną. Zamiast fasoli z puszki dodałam fasolkę, którą wcześniej ugotowałam sama. Ponadto zupę na talerzu posypałam utartym żółtym serem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 października 2009 09:04
  • piątek, 03 lipca 2009

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl