Wpisy otagowane „gałka muszkatołowa”
.
.
2 kawałki łososia (ok. 150 g)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
5-6 małych ziemniaków (ok. 300 g)
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
sok z cytryny
olej do smażenia
Z łososia usunąć skórę, opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem.
Kawałki ryby smażyć krótko z obydwu stron, a następnie zdjąć z patelni.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w dość cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, przez ok. 5 min. przesmażyć na nim ziemniaki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ziemniaki ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na nich ułożyć podsmażonego łososia. Rybę posypać natką pietruszki. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C zapiekać ok. 20 min.
.
.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |