figowe smaki

Wpisy otagowane „dorsz”

  • środa, 01 czerwca 2016
  • wtorek, 09 lutego 2016
    • Dorsz zapiekany z jabłkami

      IMG_3839

       .

      .

       

      2  filety z dorsza (ok. 300 g)

      1 kwaśne jabłko (Boskoop)

      1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

      1 łyżeczka majeranku

      1 łyżeczka tymianku

      kilka gałązek świeżego tymianku

      sok z cytryny

      pieprz, sól

      mąka  do obtoczenia filetów

      olej do smażenia ryby

      150 ml śmietany 30%

      .

      .

      Tymianek wymieszać z majerankiem.

      Do śmietany dodać sól i pieprz do smaku.

      Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, a następnie pokroić na plasterki i posypać ziołami.

      Kawałki jabłka  podsmażyć z obu stron na oleju. Lekko posolić.

      Filety opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.

      Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę jabłek, posypać je posiekanymi orzechami, następnie ułożyć kawałki ryby.  Polać śmietaną.

      Na wierzchu położyć gałązki tymianku, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C na 20 min.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Dorsz zapiekany z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 lutego 2016 08:55
  • wtorek, 23 czerwca 2015
  • piątek, 07 marca 2014
  • środa, 04 września 2013
    • Dorsz zapiekany z papryką, pomidorem i porem

       

       .

      .


      3 filety z dorsza

      pół czerwonej  papryki

      1 por

      1 cebula

      2 pomidory

      1 łyżka kaparów

      1 łyżka posiekanej świeżej bazylii

      1 ząbek czosnku

      sól, pieprz

      sok z cytryny

      1 łyżeczka masła

      1 łyżka oliwy

       

      Rybę opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

      Por opłukać, pokroić jasną część w krążki.

      Cebulę  i  paprykę pokroić w kostkę.

      Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki,  pokroić w kostkę.

      Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na niego cebulę i por. Chwilę podsmażyć tak aby stały się szkliste.

      Dodać paprykę, chwilę smażyć, po czym dodać pomidory i kapary, czosnek wyciśnięty przez praskę. Doprawić solą , pieprzem , dodać bazylię.

      Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć na nim filety z dorsza, przykryć je warzywami.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 30 min.

       

       ..

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 04 września 2013 05:55
  • sobota, 25 maja 2013
  • piątek, 30 grudnia 2011
    • Dorsz po grecku

       .

      .

      Dla Humeczki z pozdrowieniami :)


      Przepis z książki "Kuchnia polska"

       

      50 dag filetów z dorsza

      mąka

      sok z cytryny

      olej do smażenia

      8 dag marchwi

      5 dag selera korzennego

      5 dag pietruszki

      10 dag cebuli

      3 łyżki koncentratu pomidorowego

      sól, pieprz,  papryka

      .

      Dorsza  (jeśli jest zamrożony rozmrozić) pokroić na kawałki,  skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić na pół godziny.


      Kawałki dorsza obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron.  Usmażoną rybę odłożyć na półmisek.

      Przyrządzić sos grecki:

      Warzywa obrać, opłukać. Marchew, seler, por zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.

      Cebulę obrać, przekroić na połówki i pokroić w piórka.

      Ja  część cebuli zastępuję pokrojonymi białymi częściami pora.

      Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa,  osolić, przesmażyć,  a następnie dodać trochę wody i dusić warzywa do miękkości.

      Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

      Sos powinien być gęsty.

      Rybę układać warstwami w  naczyniu przekładając ją  sosem.

      Ryba najlepsza jest gdy przejdzie smakiem sosu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 30 grudnia 2011 08:17
  • czwartek, 24 marca 2011
  • poniedziałek, 21 marca 2011

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl