figowe smaki

Wpisy otagowane „pietruszka”

  • piątek, 16 lutego 2018
  • środa, 03 stycznia 2018
    • Fasola z warzywami

      IMG_1470

       

      olej do smażenia

      2  marchewki

      połowa  selera korzennego

      2  pietruszki

      1 duża  cebula

      biała częśc pora

      3 łyżki koncentratu pomidorowego

      1 łyżka pasty z papryki

      sól, pieprz,  słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy

      2 szklanki ugotowanej fasoli Jaś

      utarty ser grana padano

       

      Warzywa obrać, opłukać. Marchew, seler,  zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.

      Cebulę obrać, przekroić na połówki i pokroić w piórka.

      Por pokroić w krążki.

      Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa,  osolić, przesmażyć,  a następnie dodać trochę wody i dusić do miękkości.

      Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, pastę paprykową, przyprawy,  dodać do smaku sól  i pieprz.

      Do warzyw dodać fasolę i zagotować.

      Na patelni ułożyć papier pergaminowy, rozsypać na nim utarty ser, tak aby powstały niewielkie krążki. Patelnię podgrzać. Kiedy ser się roztopi krążki zdjąć z papieru pergaminowego i ułożyć  na fasolce.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Fasola z warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 03 stycznia 2018 11:32
  • sobota, 23 grudnia 2017
    • Tatar ze śledzia z awokado

      IMG_1458

       

      1 płat śledzia Matjas

      1 awokado

      1 mała cebula

      pieprz, pieprz czerwony

      1 łyżka posiekanej natki pietruszki

      1 łyżka oleju

      chleb pszenny

      sok z cytryny

       


      Płat śledzia opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. 

      Do śledzia dodać posiekaną cebulę i pietruszkę oraz świeżo zmielony pieprz i  olej.

      Z awokado usunąć pestkę, skropić je sokiem z cytryny i także pokroić w kostkę.

      Z chleba  pierścieniem wykroić krążki. Na chleb nałożyć warstwę śledzi, a potem warstwę awokado.

      Posypać posiekaną natką pietruszki i czerwonym pieprzem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 23 grudnia 2017 13:12
  • wtorek, 14 listopada 2017
    • Wegański krupnik

      IMG_4037

       

       

      1 marchew

      1 pietruszka

      kawalek selera

      biała część pora

      1 szalotka

      3 ziemniaki

      sól, pieprz

      ziele angielskie, liść laurowy

      1 łyżka pokruszonych drobno suszonych grzybów

      posiekana natka pietruszki

      1 szklanka ugotowanego pęczaku

      1 łyżka oleju

      0,5 l wody

       


      Warzywa obrać, opłukać.

      Pietruszkę, seler i marchew utrzeć na tarce na grubych oczkach.

      Ziemniaki obrać, opłukać i  pokroić w kostkę.

      Por pokroic w krążki.

      Szalotkę pokroić i zrumienić na oleju.

      Utarte i pokrojone warzywa zagotować w osolonej wodzie.

      Dodać kaszę, grzyby, liść laurowy i ziele angielskie.

      Kiedy warzywa zmiękną, do zupy dodać przesmażoną szalotkę.

      Do  gotowego krupniku,  na talerzu dodać posiekaną natkę pietruszki.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 listopada 2017 11:17
  • sobota, 21 października 2017
    • Zupa jarzynowa ze szpinakiem

      IMG_1362

       

      kilka różyczek kalafiora

      2 ziemniaki

      1 pietruszka

      1 marchewka

      biała cześć pora

      garść szpinaku baby

      1 szalotka

      0,5 l wody

      sól, pieprz

      ziele angielskie, liść laurowy

      100 ml śmietanki 30 % lub  kokosowej

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki

       

      Warzywa obrać, umyć.

      Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokroić w kostkę.

      Por pokroić w krążki.

      Różyczki kalafiora podzielić na mniejsze części.

      Warzywa wrzucić do osolonej gorącej wody, dodać pieprz, ziele angielskie i liść laurowy i gotować aż będą miękkie.

      Pod koniec do zupy dodać listki szpinaku.

      Szalotkę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, a następnie dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę.

      Zasmażkę rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody i dodać do gotującej się zupy.

      Gotową zupę zabielić śmietanką.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 21 października 2017 09:27
  • piątek, 10 lutego 2017
  • sobota, 04 lutego 2017
  • poniedziałek, 23 stycznia 2017
    • Soczewica z warzywami i ryżem

      IMG_0780

       

       

      0,5 szklanki zielonej soczewicy

      0,5 szklanki ryżu

      1 marchew

      1 pietruszka

      por

      kawałek selera

      sól

      1 łyżeczka pul biber

      1 łyżka oleju

       

      Soczewicę i ryż  oopłukać na sitku.

      Warzywa obrać, opłukać, pokroić (marchew, pietruszkę i seler  w kostkę, por na krążki).

      Soczewicę zalać wodą i gotować ok. 20 min. Pod koniec gotowania dodać sól.

      Kiedy soczewica będzie miękka odparować nadmiar wody, albo ją odsączyć.

      Ryż gotować w szklance osolonej wody. Kiedy ryż wchłonie wodę garnuszek przykryć i schować "pod kołderkę" aby doszedł.

      Na patelni rozgrzać olej zeszklić na nim warzywa, dodać sól i pul biber, podlać je niewielką ilością wody i zagotować.

      Kiedy warzywa będą już prawie miękkie dodać soczewicę, ryż i chwilę wszystko razem przesmażać.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 stycznia 2017 08:54
  • wtorek, 10 stycznia 2017
    • Zupa kurkowa

      IMG_0774

       

       

      2-3 ziemniaki

      1 korzeń pietruszki

      biała część pora

      150 g mrożonych kurek

      0,5 cebuli

      100 ml śmietany 30%

      50 g sera pleśniowego  Lazur błękitny

      sól, pieprz, liść laurowy

      0,5 łyżeczki tymianku

      1000 ml wywaru warzywnego

      2 łyżki masła klarowanego

       

      Ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić.

      Por po opukaniu pokroić w krążki.

      Kurki rozmrozić i osuszyć.

      Cebulę pokroić w kostkę.

      W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła, przesmażyć na nim ziemniaki, pietruszkę i por, dodać sól, pieprz i liść laurowy.

      Kiedy warzywa zeszklą się, dolać wywar warzywny i gotować je aż będą miękkie.

      Zupę dokładnie zblendować.

      W tym czasie na patelni rozgrzać resztę masła,  zeszklić na nim cebulę, a następnie  dodać kurki i  podsmażyć  je przez ok. 5 min.

      Posmażone kurki dodać do zupy. Zagotować ją ponownie, dodać tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodać śmietankę.

      Po rozlaniu zupy do kokilek posypać ją kawałkami sera pleśniowego.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 stycznia 2017 08:12
  • piątek, 16 grudnia 2016

Kalendarz

Wrzesień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl