figowe smaki

Wpisy otagowane „flaki wołowe”

  • poniedziałek, 27 lutego 2012
    • Flaki po warszawsku

       

      1 kg flaków wołowych

      40 dag włoszczyzny (marchewka, seler, pietruszka, por)

      50 dag kości wołowych

      6 dag masła

      3 dag mąki

      gałka muszkatołowa, pieprz, sól, papryka, majeranek, imbir

       

      Dużym ułatwieniem jest kiedy użyjemy  już  wyczyszczonych i sparzonych flaków.

      Jeśli nie to najpierw musimy je oczyścić, wypłukać kilka razy  w ciepłej wodzie, wyszorować solą i szczoteczką, i znowu płukać 2-3 razy.

      Tak wyczyszczone flaki zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, a następnie kroimy w paseczki.

      Włoszczyznę umyć i obrać.

      Kości opłukać , zalać zimną wodą, ugotować wywar.

      0,5 l wywaru odlać ,  do pozostałego dodać flaki, gotować je do miękkości (ok. 4 godzin), dodając pod koniec połowę włoszczyzny.

      Resztę włoszczyzny pokroić w słomkę, włożyć na stopione masło (3 dag), dodać 1/8 l wody i dusić pod przykryciem do miękkości.

      Z pozostałej części masła i mąki zrobić  jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym wywarem, zagotować. Dodać miękkie flaki,  uduszone warzywa, doprawić solą, pieprzem, utartą gałka muszkatołową, majerankiem, papryką, imbirem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 lutego 2012 06:08

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl