figowe smaki

Wpisy otagowane „Mazurek”

  • piątek, 01 maja 2009
    • Mazurek figowo-orzechowy

      .

      .

      Kruche ciasto na spód

      30 dag mąki

      10 dag masła

      10 dag margaryny

      10 dag cukru pudru

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      3 surowe żółtka


       Masło i margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

      Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. 

      Okrągłą formę wyłożyć ciastem i piec je w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

      .


      Masa figowa


      25 dag suszonych fig

      25 dag cukru

      1/2 szklanki wody

      1/2 łyżeczki octu spirytusowego

      2 cytryny

      5 dag skórki pomarańczowej

      10 dag orzechów włoskich

      .

      Figi i obrane cytryny zmielić w maszynce do mięsa (figi można wcześniej pomoczyć w wodzie). Orzechy posiekać.

      Z wody, cukru i octu ugotować syrop "do nitki". Włożyć do niego zmielone figi, skórkę pomarańczową i orzechy.

      Gotować chwilę, aż masa stanie się jednolita. Po ostudzeniu wykładamy nią  upieczone ciasto. Można udekorować lukrem albo czekoladą.

      Masa jest naprawdę wyśmienita i myślę, że byłaby też dobra jako nadzienie do strucli drożdżowej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 01 maja 2009 17:29

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl