figowe smaki

Wpisy otagowane „knedle”

  • wtorek, 31 stycznia 2012
    • Knedel na parze

      Kombinacja czeskiego knedla  z wielkopolskimi "kluskami na luńcie"

       

      2 szklanki mąki pszennej
      szklanka mleka
      1,5 dag świeżych drożdży
      2 jajka
      2 czerstwe pszenne bułki
      pół łyżeczki cukru
      sól
      gałka muszkatołowa
      pokrojona natka pietruszki
       
      Bułkę pokroić w kostkę, a następnie zrumienić na patelni.
      Mleko podgrzać,
      Do 1/4 mleka dodać cukier i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia.
      Jajka dobrze rozbełtać.
      Do miski  wsypać  przesianą mąkę, dodać  sól, gałkę muszkatołową,  dodać zaczyn drożdżowy i jajka. Resztę mleka dodać w zależności od gestości ciasta. Nie powinno być zbyt rzadkie.
      Ciasto dobrze wyrobić  i odstawić w ciepłe miejsce.
      Kiedy ponownie wyrośnie jeszcze raz je wyrobić dodając przesmażoną bułkę i natkę pietruszki.
      Z ciasta uformować  2 wałki, odstawić do wyrośnięcia.
      Gotować w garnku na parze ok. 20 min.
      Gotowe knedle pokroić w plastry i podawać z sosem i mięsem.
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 stycznia 2012 05:40
  • piątek, 10 czerwca 2011
    • Knedle czeskie

      .
      .
      2 szklanki mąki pszennej
      szklanka mleka
      1,5 dag świeżych drożdży
      2 plastry chudego wędzonego boczku
      2 jajka
      2 czerstwe pszenne bułki
      pół łyżeczki cukru
      sól
      gałka muszkatołowa
       .

      Boczek pokroić  w  drobną kostkę.
      Bułkę pokroić w kostkę.
      Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, zrumienić  na nim  najpierw boczek, a następnie kostki bułki.
       .

      Mleko podgrzać,
      Do 1/4 mleka dodać cukier i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia.
      Jajka dobrze rozbełtać.
      Do miski  wsypać  przesianą mąkę, dodać  sól, gałkę muszkatołową,  zaczyn drożdżowy i jajka. Resztę mleka dodać w zależności od gestości ciasta. Nie powinno być zbyt rzadkie.
      Ciasto dobrze wyrobić  i odstawić w ciepłe miejsce.
      Kiedy ponownie wyrośnie jeszcze raz je wyrobić dodając przesmażony boczek i bułkę.
      Z ciasta uformować kulki (średnicy 5 cm).
      Wrzucić je do osolonego wrzątku i gotować ok 15 min pod uchyloną pokrywką.
       .
      .
       
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Knedle czeskie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 10 czerwca 2011 05:27

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl