figowe smaki

Wpisy otagowane „mascarpone”

  • niedziela, 03 lipca 2016
    • Tiramisu z czarnymi porzeczkami

      IMG_0159

       

      6 podłużnych biszkoptów

      200 g czarnej porzeczki

      3 łyżki cukru pudru

      250 g serka mascarpone

      150 ml jogurtu naturalnego

      1 łyżka kakao

      20 ml herbaty

      20 ml spirytusu

       

      Porzeczki opłukać i osuszyć, usunąć z nich ogonki.

      Część owoców odłożyć do dekoracji.

      Pozostałe owoce zmiksować z cukrem pudrem.

      4 łyżki musu odłożyć.

      Resztę musu dodać do mascarpone i jogurtu. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

      Biszkopty skropić herbatą ze spirytusem.

      3 biszkopty ułożyć obok siebie  na talerzu. Na nich rozłożyć mus z porzeczek i cukru, a  następnie  mus z mascarpone.

      Ponownie ułożyć kolejne  3 biszkopty, mus czarnej porzeczki i mus z mascarpone.

      Tiramisu posypać kakao i ozdobić czarnymi porzeczkami.

       

       

       

      IMG_0164

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 lipca 2016 08:54
  • piątek, 06 maja 2016
  • wtorek, 22 marca 2016
  • czwartek, 30 lipca 2015
    • Waniliowa tarta z malinami

       

       .

       

       Ciasto na spód tarty:

      200 g mąki

      75 g cukru pudru

      1 jajko

      140 g masła

      szczypta soli

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       

      .

       

      Mąkę przesiać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia . Dodać masło, posiekać.

      Następnie dodać jajko. Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

      .

       

       .

      .

      250 g mascarpone

      200 g śmietany 18% (gęstej i kwaśnej)

      1 torebka cukru waniliowego

      4-6 łyżek cukru pudru

      100 g białej czekolady

      2 jajka

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      200 g malin

      .

      Czekoladę utrzeć  na tarce o grubych oczkach

      Mascarpone i śmietanę zmiksować z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.

      Masę wymieszać  z utartą czekoladą.

       

      Ciasto  rozwałkować  na grubość  ok. 0,5 cm, wyłożyć  nim formę do tortownicy.

      Na ciasto położyć  papier pergaminowy posypać grochem i piec 25 minut  w piekarniku nagrzanym do  temp. 180°C.

      Po tym czasie zdjąć papier i groch.

      Na podpieczone ciasto wylać masę i  rozłożyć  na niej maliny.

       

      Ciasto  wstawić  do piekarnika nagrzanego do temp. 180 piec ok. 30-40 min.

       

      .

      .

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Waniliowa tarta z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 lipca 2015 08:18
  • poniedziałek, 20 lipca 2015
    • Tarta serowa z czarnymi porzeczkami

       

      Ciasto na spód tarty:

      200 g mąki

      75 g cukru pudru

      1 jajko

      140 g masła

      szczypta soli

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      4 łyżki wiórków kokosowych

       

      Mąkę przesiać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia . Dodać masło, posiekać.

      Następnie dodać jajko. Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

       

       

       

       

      Masa serowa:

      250 g mascarpone

      200 g twarogu półtłustego

      120 g cukru pudru

      3 jajka

      1 łyżka soku z cytryny

      2 łyżki maki ziemniaczanej

      szczypta soli

       

      ok. szklanki czarnych porzeczek

       

      Porzeczki obrać, opłukać, osuszyć.

      Żółtka oddzielić od białek.

      Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

      Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mascarpone i ser twarogowy.

      Kiedy masa będzie już dokładnie zmiksowana dodać mąkę ziemniaczaną  i delikatnie przemieszać z pianą z białek.

       

      Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wyłożyć nim formę do tarty.

      Na wierzch ciasta wysypać połowę porzeczek, wylać na nie masę serową, na wierzchu rozłożyć resztę porzeczek.

      Do ścinków ciasta jakie pozostały dodać wiórki kokosowe.  Kruszonkę rozłożyć równomiernie na wierzchu ciasta.

      Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec ok. 60 min.


       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta serowa z czarnymi porzeczkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 lipca 2015 08:16
  • niedziela, 15 marca 2015
    • Tarta ze słodkich ziemniaków

       .

      .

       Masa ze słodkich ziemniaków:

      80 dag słodkich ziemniaków

      1 jajko

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      szczypta soli

      pół  łyżeczki cynamonu

      pół łyżeczki kardamonu

      1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej........

      2 łyżki soku z cytryny

      otarta skórka z cytryny

       .


      Ziemniaki opłukać, pokroić, ułożyć na blaszce, przykryć folią i piec przez 40 min. (do miękkości)  w piekarniku nagrzanym do temp. 200º C.

      Ziemniaki ostudzić, obrać ze skórki i  zmiksować w melakserze.

      Do ziemniaczanego pure  dodać jajko,  cukier, przyprawy, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszać......

      .

      .

       .

      .

      Kruche ciasto:

      1 szklanka mąki pszennej (typ 405)

      0,5 szklanki mąki krupczatki (typ 450)

      1 jajko

      1 łyżeczka proszku do pieczenia........

      125 g zimnego masła

      5 łyżek cukru pudru

      szczypta soli

       .

      Z podanych składników zarobić kruche ciasto.

      Owinąć je w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.

       .

      .

       

       ..

      Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty

      Na ciasto równomiernie rozłożyć masę z ziemniaków.

      Ciasto wstawić do  piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec ok. 40-45 min.

      Po ostudzeniu na wierzch ciasta wyłożyć  masę z mascarpone i  posypać orzechami pistacjowymi.

      .


      Masa z mascarpone:

      250 g serka mascarpone

      100 ml jogurtu naturalnego

      2 łyżki cukru pudru

      1 łyżeczka żelatyny

      .

       Żelatynę namoczyć  w niewielkiej ilości zimnej wody.  Podgrzać aby żelatyna całkowicie się rozpuściła........

      Mascarpone  zmiksować z jogurtem i cukrem, dodać ostudzoną żelatynę.

      .

      .

       

       
       .
      ........
      ......
      ....
      ...
      .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 marca 2015 08:08
  • niedziela, 22 lutego 2015
  • niedziela, 11 stycznia 2015
  • niedziela, 09 marca 2014
  • niedziela, 02 marca 2014

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl