figowe smaki

Wpisy otagowane „czekolada”

  • czwartek, 08 sierpnia 2013
  • czwartek, 04 kwietnia 2013
    • Wiśniowe ciasto z czekoladową bezą

       .

      .

      Ciasto składa się z 4 części:

      - spodu z  kruchego ciasta czekoladowego

      - masy wiśniowej

      - masy z serka mascarpone

      - blatu bezowego z czekoladą

       .

      .

       

      .

      .

      Blat bezowy

      2 białka

      1 szklaka cukru pudru

      3 dag gorzkiej czekolady

      szczypta soli

       .

      Do białek dodać szczyptę soli, ubić , a następnie dodać cukier i dalej ubijać na sztywną pianę.

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

      Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

      Wylać na nią gotową pianę z białek.

      Pianę polać rozpuszczoną , ostudzoną czekoladą, przemieszać widelcem, tak aby powstał marmurkowy wzór.

      Bezę suszyć ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do temp. 130º C.

      Blat bezowy można przygotować  dzień wcześniej.

      .

      .


       .

      .

       Masa wiśniowa:

       

      40 dag wiśni mrożonych

      3-4 łyżki cukru

      1 budyń wiśniowy

      1,5 szklanki wody

       .

      Budyń rozmieszać w połowie szklanki wody.

      Szklankę wody zagotować z cukrem, dodać wiśnie, chwilę razem gotować, a następnie wlać rozpuszczony budyń. Zagotować i ostudzić.

      .

       Kruche ciasto czekoladowe:

       .

      12,5 dag margaryny

      2 żółtka

      3/4 szklanki cukru pudru

      cukier waniliowy

      1  łyżeczka proszku do pieczenia

      2 szklanki mąki

      3 łyżki kakao

       .

      Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie oddać masło i żółtka. Ciasto szybko zarobić. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.

      Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

      Kruche ciasto rozwałkować cienko, wyłożyć nim dno i boki  tortownicy na wysokości 3 cm..

      Na kruchy spód wyłożyć masę z wiśni.

      Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 min.

      Ciasto ostudzić.

       .

      .

       .

      .

      Masa z serka mascarpone:

       .

      25 dag serka mascarpone

      1 szklanka śmietany 30 %

      2 -3 łyżki cukru pudru

      .

      Śmietanę ubić z cukrem i wymieszać z serkiem mascarpone.

      Masę z serka wyłożyć na ciasto z wiśniami, a następnie przykryć je blatem bezowo-czekoladowym.

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Wiśniowe ciasto z czekoladową bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 kwietnia 2013 05:37
  • czwartek, 15 marca 2012
    • Ciasto Angelica

      .
      Przepis  na podstawie:
      .
      .

      Włosi mają ciekawy sposób na zarobienie ciasta drożdżowego.
      Z jednej części mąki zarabiają ciasto, które jest zaczynem drożdżowym.
      .
      75 ml wody
      135 g mąki
      13 g  świeżych drożdży
      1 łyżeczka cukru
      .

      Mąkę przesiać.
      Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru.
      Drożdże dodać do  mąki i wyrobić ciasto.
      Ciasto uformowane w kulę, włożyć do miski , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
      A następnie  z większości mąki robią ciasto z masłem , które później łączą z tym drożdżowym.
      Co kraj to obyczaj..........:)
      .

      120 g masła
      400 g mąki
      120 ml mleka
      1/2 łyżeczki soli
      3 żółtka
      75 g cukru
      ok. 10 dag  gorzkiej czekolady (drobno pokruszonej)
      .

      Mąkę przesiać.
      Żółtka z cukrem  rozbić w mleku.
      Do mąki dodać sól, mleko z żółtkami i cukrem.
      Zagnieść ciasto. Pod koniec w ciasto wdusić pokrojone w kostkę masło.
      Kiedy ciasto jest już gotowe  połączyć je z ciastem drożdżowym.
      Kiedy ciasta są już połączone w jednolitą całość rozwałkować je w prostokąt.
      Posmarować roztopionym masłem i posypać równomiernie pokruszoną czekolada.
      .
      .
      .
      .
      Ciasto zwinąć ciasno w rulon, a następnie przekroić wzdłuż na dwie części.
      .
      .
      .
      .
      Spleść wkoło siebie i zwinąć w pierścień.
      .
      .
      .
      .
      Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
      A kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie piec w temp. 180-200 C. około pół godziny.
      .
      .
      .
      .
      Ja  zrobiłam  wieniec z połowy ciasta, druga połowa czeka w zamrażalniku  na następny raz.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Angelica ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 marca 2012 05:44
  • niedziela, 03 października 2010
  • poniedziałek, 19 kwietnia 2010
    • Tarta czekoladowo-migdałowa

      30 dag mąki

      10 dag masła

      10 dag margaryny

      10 dag cukru pudru

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      3 surowe żółtka

      2-3 łyżki mielonych migdałów

       Masło i margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, migdałami i cukrem pudrem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.  Ciasto wystarczy na dwie porcje. Niewykorzystaną część można schować do zamrażalnika.

      Kruche ciasto  cienko rozwałkować, wyłożyć nim  foremkę.  Podpiec w piekarniku na lekko złoty kolor.

      Ostudzić.
       
      20 dag  czekolady deserowej
      50 g masła
      2  jajka
      2 żółtka
      2 łyżki cukru pudru
      100 ml śmietanki 30%
      Czekoladę roztopić  w miseczce, nad gotującą się wodą.
      Jajka, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę.  Powoli  wlać do masy jajecznej ochłodzoną czekoladę i śmietankę. Dobrze wymieszać.
      Masę wylać na ciasto, posypać płatkami migdałowymi. i piec ok. 20 min (masa ma być prawie ścięta).

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta czekoladowo-migdałowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 kwietnia 2010 08:13
  • sobota, 28 listopada 2009
  • czwartek, 02 lipca 2009
  • sobota, 06 czerwca 2009

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl