figowe smaki

Wpisy otagowane „płatki migdałowe”

  • poniedziałek, 20 czerwca 2016
  • piątek, 08 stycznia 2016
  • wtorek, 25 sierpnia 2015
    • Tarta z morelami

       

       

       

      100 g mąki pszennej (typ 550)

      100 g maki krupczatki ( typ 450)

      1 jajko

      75 cukru pudru

      140 g masła

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       .

      200 g śmietany 18 %

      1 serek waniliowy (150 g)

      2 łyżki cukru pudru

      cukier waniliowy

      1 łyżka budyniu waniliowego

      1 jajko

      szczypta soli

      ok. 300 g moreli

      3 -4 łyżki płatków migdałowych

       

       

       

      Mąkę przesiać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia . Dodać masło, posiekać.

      Następnie dodać jajko. Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

      (Ciasto zrobione z podanych proporcji wystarczy na dwie tarty).

       

      Śmietanę i  serek waniliowyubić z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem.

      Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty.

      Na cieście ułożyć morele pokrojone na cząstki, wylać masę ze śmietany, wierzch posypać płatkami migdałów.

      Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec 30-40 min.

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 sierpnia 2015 09:00
  • sobota, 02 maja 2015
    • Tarta marcepanowo-serowa z powidłami śliwkowymi

       .

      .

      Kruche ciasto na spód tarty:

      .

      1 szklanka mąki pszennej

      0,5 szklanki mąki krupczatki

      3 łyżki kakao

      1 jajko

      1 żółtko

      120 g szklanki cukru pudru

      cukier waniliowy

      szczypta soli

      125 g masła

       .


      Z podanych składników zarobić kruche ciasto.

      Owinąć je w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.

      .

      .

       

       .

      .

      .

      Masa serowo-marcepanowa:

      .

      250 ml mleka kokosowego

      2 opakowania sera typu włoskiego Pilos (2 x 220 g)

      2 jajka

      1 białko

      200 g masy marcepanowej

      2 łyżki maki ziemniaczanej

      150 g  cukru pudru

      aromat migdałowy

      4 łyżki powideł śliwkowych

      3 łyżki płatków migdałowych

       .

      .

      W garnuszku podgrzać mleko kokosowe. Rozpuścić  w nim rozdrobnioną masę marcepanową. Odstawić do ostygnięcia.

      Ser zmiksować z jajkiem, białkiem i  cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną , masę marcepanową i aromat migdałowy.

      Zmiksować aż składniki dobrze się ze sobą połączą.

       

       .


       

       .

      .

       Migdały zrumienić na suchej patelni.

      .

      Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 0,5 cm. 

      Ciastem wyłożyć formę do tarty.

      Na ciasto wyłożyć masę marcepanowo-serową.

      Na wierzchu masy zrobić kleksy z powideł, posypać płatkami migdałowymi.

      Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i piec ok. 60 min.

      Upieczone ciasto zostawić do ostygnięcia w piekarniku.

      .

      .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 02 maja 2015 10:59
  • środa, 18 lutego 2015
  • sobota, 07 lutego 2015
  • niedziela, 30 czerwca 2013
  • niedziela, 25 listopada 2012
    • Biały sernik

       

      40 dag serka homogenizowanego Pilos

      0,5 szklanki cukru pudru

      0,5 szklanki śmietany 30 %

      2  małe jajka

      3 łyżki  mąki ziemniaczanej

      0,25 szklanki mleka

      aromat  pomarańczowy

      płatki migdałowe

      biała czekolada

       

       

       

      Serek, cukier, śmietanę i jajka dokładnie zmiksować.

      Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i dodać do masy serowej.

      Wymieszać i dodać aromat pomarańczowy.


       

      Małą tortownicę  (20  cm Ø) owinąć szczelnie folią aluminiową.

      Masę serową wylać do tortownicy.

      Piekarnik rozgrzać do temp. 150 ºC. 

      Tortownicę umieścić w   większej formie i wstawić do  nagrzanego piekarnika.

      Do formy z tortownicą dolać gorącą wodę , tak aby foremka  była zanurzona na wysokość 2/3.

      Sernik piec 1 - 1,5 godziny. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, kiedy sernik będzie już suchy.

      Sernik wyjąć, ostudzić, polać białą czekoladą i posypać płatkami migdałów , wstawić do lodówki.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Biały sernik”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 listopada 2012 07:01
  • piątek, 28 października 2011
    • Sernik z cynamonowymi jabłkami

      .

      .

      Sernik był efektem zagospodarowania "resztek" poniewierających się w  zamrażarce.

      kawałek ciasta kruchego na spód tortownicy

      pól małej puszki masy makowej

      4-5 jabłek

      płatki migdałowe

      3 łyżki  cukru

      1 łyżeczka mielonego cynamonu

      Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki , a później w plasterki.

      Następnie jabłka wrzucić na patelnię, dosypać cukier i dusić do momentu aż będą miękkie. Nie powinny się rozpaść. Ja użyłam  jabłek. gatunku Champion.

      Dosypać cynamon. Jeśli w trakcie duszenia  sok z jabłek wyparuje, dolać trochę wody.

      .


      .


      0,5 kg serka waniliowego

      3 jajka

      3 łyżki budyniu waniliowego

      0,5 szklanki cukru - ilość cukru można zmienić według smaku i uznania.

      .

      Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać , ciągle miksując po łyżce ser,  a na koniec proszek budyniowy.

      Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Na to położyć warstwę maku z puszki i wylać masę serową.

      Sernik piec ok. 1 godziny w temp. 180 C.

      Na 10-15 min. przed końcem pieczenia sernik wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim warstwę z jabłek i posypać płatkami migdałowymi.

      .


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z cynamonowymi jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 28 października 2011 05:28
  • środa, 26 października 2011
    • Naleśniki z cukinią i serkiem Capri

      .

      3/4 szklanki mąki
      2 jajka
      3/4 szklanki mleka
      1 łyżka masła
      1/2 łyżeczki soli
      .
      Mąkę, jajka, mleko, sól  i roztopione masło dobrze wymieszać.
      Najlepiej przy pomocy trzepaczki.
      Ciasto odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".
      Na małej patelni usmażyć na małej patelni  cienkie naleśniki.
      Z tych proporcji  wychodzi  ok 12 naleśników.
      .


       .

      Farsz do naleśników:
      .
      1 młoda cukinia
      2 połówki brzoskwiń z puszki
      1 opakowanie serka Capri
      2 łyżki utartego parmezanu
      sól
      posiekane 2 gałązki mięty
      .
      Cukinię opłukać, pokroić w kostkę i obgotować przez 5 min we wrzącej wodzie, a następnie odcedzić i dobrze odcisnąć w dłoniach.
      Brzoskwinie pokroić w kostkę.
      Serek wymieszać z  utartym parmezanem, pokrojoną cukinią i brzoskwinią, dodać posiekaną miętę i sól do smaku.
      Farsz nalożyć na naleśniki , zwinąć w rulony.
      Naczynie żaroodporne do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć w nim  ruloniki  naleśników.
      .


       .

      2 łyżki  płatków migdałów
      szczypta soli, pieprz
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1 łyżka miodu
      otarta skórka z pomarańczy
      olej
      .
      Migdały zrumienić na oleju, dodać do nich sól, paprykę, skórkę z pomarańczy i miód. Krótko razem smażyć.
      Naleśniki  posypać utartym parmezanem , przybrać migdałami i zapiekać w piekarniku  pół godziny , temp. 180 C.
      Gotowe naleśniki podawać polane miodem .
      .


       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 26 października 2011 08:13

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl