figowe smaki

Wpisy otagowane „tarta”

  • piątek, 10 stycznia 2014
  • poniedziałek, 17 czerwca 2013
    • Tarta waniliowo-jogurtowa

      .

      .

      Kruche ciasto:

       .

      1 jajko

      100 g cukru pudru

      150 g mąki

      1 torebka cukru waniliowego

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      szczypta soli

       .

      .

       .

      .

      Z podanych składników zarobić ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny.

       .

      .

       .

      .

      Masa waniliowo-serowa:

      .

      2 żółtka

      100 g cukru pudru

      1 torebka cukru waniliowego

      250 g serka mascarpone

      2 kubeczki jogurtu naturalnego  (Zott)

      1 torebka budyniu waniliowego

      60 ml oleju

       .

      .

       .

      .

      Wszystkie składniki masy waniliowo-serowej  krótko razem zmiksować.

      Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.

      Masę wylać na ciasto.

      Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180º C 40-50 min.

      Po ostudzeniu ciasto udekorować  pokrojonymi truskawkami i borówkami.

       .

      .

       .

      .

      Do przybrania ciasta:

      .

      1 łyżeczka żelatyny

      0,5 szklanki wody

      1 łyżeczka cukru

      odrobina kwasku cytrynowego lub sok z cytryny

      truskawki, borówki

      Wodę zagotować z cukrem i kwaskiem cytrynowym.

      Rozpuścić w niej żelatynę i ostudzić.

      Kiedy galaretka zacznie tężeć wylać ją delikatnie na  owoce  rozłożone na cieście.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta waniliowo-jogurtowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 czerwca 2013 05:30
  • piątek, 10 maja 2013
    • Pomarańczowa tarta

       

       

      Kruche ciasto:

      16 dag mąki

      8 dag zimnego masła

      6 dag cukru pudru

      1 małe jajko

      1 łyżeczka skórki pomarańczowej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       

      Masa pomarańczowa:

      8 dag masła

      4 jajka

      2 łyżeczki skórki pomarańczowej

      3 łyżki soku pomarańczowego

      4 dag cukru pudru

      100 ml śmietany 30%

      1 łyżka mielonych migdałów

       


       

      Krem pomarańczowy:

      25 dag serka mascarpone

      1 budyń śmietankowy (na 0,5 l mleka)

      1 szklanka mleka

      4-5 łyżek cukru

      kilka kropli aromatu pomarańczowego

      2 torebki żelfixu

       

      Do dekoracji:

      skórka pomarańczowa przesmażona w cukrze

      0,5 szklanki soku pomarańczowego

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

       

       

       

      Zarobić kruche ciasto, uformować je w kulę, owinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

      Następnie ciasto rozwałkować i rozłożyć w formie do tarty.

      Ciasto posypać mielonymi migdałami.

       

      Masło na masę roztopić i ostudzić.

      Jajka, cukier, śmietanę, skórkę pomarańczową i 2 łyżki soku pomarańczowego zmiksować.

      Następnie dodać masło i resztę soku., wymieszać.

       Masę wylać na ciasto.

      Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 ºC i piec 40-50 min.

      Gotową tartę wyjąć z piekarnika i ostudzić.

       

      W połowie mleka rozmieszać proszek budyniowy i cukier.

      Drugą połowę zagotować, wlać masę budyniową i zagotować jeszcze raz.

      Budyń ostudzić.

      Serek zmiksować z budyniem, żelfixem i aromatem pomarańczowym.

      Krem wyłożyć na tartę.

       

      W rondelku zagotować połowę soku pomarańczowego, dodać skórkę pomarańczową.

      Chwilę razem gotować, następnie zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z resztą soku.

      Po ostudzeniu skórki rozłożyć na wierzchu tarty.

       

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pomarańczowa tarta”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 10 maja 2013 05:41
  • niedziela, 06 stycznia 2013
  • piątek, 20 lipca 2012
  • piątek, 15 czerwca 2012
  • piątek, 06 maja 2011
    • Tarta kokosowa

       

      3 białka

      5 łyżek cukru pudru

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      1 łyżka roztopionego masła

      szczypta soli

      15 dag wiórków kokosowych

      szklanka mleka

      2 łyżki rumu

      zapach waniliowy

      konfitura z żurawiny

      sok z  pomarańczy

      skórka  otarta z pomarańczy

       

      Przygotować ciasto kruche na spód tarty.

      Ciasto rozwałkować cienko i wyłożyc nim okrągłą tortownicę.

      Białka ubić na sztywno dodać szczyptę soli, cukier, makę ziemniaczaną i roztopione masło.

      Mleko zagotować i dodać do masy z białek.

      Masę ubijać dalej  nad parą.  Garnek z masą  postawić nad trochę większym z gotującą się wodą.

      Na koniec dodać wiórki kokosowe, rum i zapach waniliowy.

      Kruchy spód podpiec w dobrze nagrzanym piekarniku (ok 10 min).

      Potem wyłozyć na niego masę kokosową i piec jeszcze 20 min.

      Konfiturę z żurawiny wymieszać z sokiem z pomarańczy i otartą skórką z pomarańczy. Podgrzać i polać  kawałki ciasta.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta kokosowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 06 maja 2011 10:54
  • poniedziałek, 28 marca 2011
  • środa, 12 stycznia 2011
    • Tarta orzechowo-jabłkowa

      Kruche ciasto  do wyłożenia tortownicy

      I warstwa:

      5 dag masła

      5 dag cukru

      1 jajko

      0,5 paczki cukru waniliowego

      10 dag drobno zmielonych orzechów włoskich

      4-5 jabłek

      II warstwa:

      5 dag cukru

      1 łyżeczka mielonego cynamonu

      sok cytrynowy

      III warstwa:

      10 dag grubo pokrojonych orzechów włoskich

      10 dag miodu

      80 ml ubitej śmietany

      2 dag masła

      1 łyżeczka mąki

      Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę.

      Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i jajkiem na puszystą masę. Dodać zmielone orzechy.

      Masę  wyłożyć na kruchym cieście.

      Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki, a później na cienkie plasterki.

      Jabłka skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem i  cukrem, wymieszać i wyłożyć na masę orzechową.

      Ciasto wstawić  na 15 min do piekarnika nagrzanego do temp 200 C.  Następnie zmniejszyć temperaturę do 170 C i piec 30 min.

      Miód  podgrzać ze śmietaną, masłem ok 2 min. Stale mieszając dodać  posiekane orzechy i  łyżeczkę mąki.

      Tę masę wyłożyć (po 45 min pieczenia) na  wierzch ciasta i piec je jeszcze 15 min.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta orzechowo-jabłkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 12 stycznia 2011 08:11
  • niedziela, 19 września 2010

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Figowe Smaki