Wpisy otagowane „maliny”
0,5 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
150 ml mleka kokosowego
1 duże kwaśne jabłko
szczypta soli
liofilizowane maliny
Jabłko obrać, pokroić, rozgotować z dodatkiem niewielkiej ilości wody.
Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą zimną wodą.
W garnuszku zagotować wodę, wsypać do niej kaszę, dodać sól i gotować aż kasza będzie miękka.
Do kaszy dolać mleko kokosowe i zagotować.
Jabłko dodać do kaszy i rozdrobnić dokładnie blenderem.
Budyń ozdobić malinami i polać syropem z agawy lub miodem.
750 g melona miodowego
250 g malin
300 g cukru
100 ml wody
Melon obrać, pokroić dość drobno.
W garnku zagotować wodę, dodać cukier.
Do syropu wrzucić melon i gotować go aż zmięknie, a nadmiar wody odparuje.
Pod koniec do gotującego melona wrzucić maliny.
Gotowy dżem rozłożyć do słoiczków i pasteryzować.
0,5 szklanki kaszki kukurydzianej instant
1 szklanka wody
0,5 szklanki mleka kokosowego
jeżyny, maliny, borówki, figa
szczypta soli
1 łyżeczka miodu
1 łyżka kremu balsamicznego
Wodę zagotować ze szczyptą soli. Powoli dodawać kaszkę, tak aby nie powstały grudki. Cały czas mieszać.
Gotować ok 3 min. Pod koniec do kaszki dodać mleko kokosowe.
Krem balsamiczny lekko podgrzać, rozpuścić w nim miód.
Kaszkę wyłożyć na talerz, ułożyć na niej owoce, polać sosem balsamicznym.
.
Ciasto na spód tarty:
200 g mąki
75 g cukru pudru
1 jajko
140 g masła
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
.
Mąkę przesiać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia . Dodać masło, posiekać.
Następnie dodać jajko. Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
.
.
.
250 g mascarpone
200 g śmietany 18% (gęstej i kwaśnej)
1 torebka cukru waniliowego
4-6 łyżek cukru pudru
100 g białej czekolady
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g malin
.
Czekoladę utrzeć na tarce o grubych oczkach
Mascarpone i śmietanę zmiksować z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.
Masę wymieszać z utartą czekoladą.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wyłożyć nim formę do tortownicy.
Na ciasto położyć papier pergaminowy posypać grochem i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
Po tym czasie zdjąć papier i groch.
Na podpieczone ciasto wylać masę i rozłożyć na niej maliny.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 piec ok. 30-40 min.
.
.
.
.
1 szklanka cydru
1 szklanka malin
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
Żelatynę zalać zimną wodą. Kiedy napęcznieje podgrzać w kąpieli wodnej.
Następnie przestudzić i wlać do cydru.
Szklanki napełnić malinami, zalać cydrem i wstawi do lodówki.
.
100 ml śmietany 30%
250 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
Śmietanę dobrze ubić.
Jogurt dosłodzić cukrem i delikatnie wymieszać z bitą śmietaną.
Serek mascarpone dosłodzić według uznania cukrem pudrem.
Zarobić ciasto na pierogi, rozwałkować i powykrawać krążki.
Ja zrobiłam ciasto bez jajka. Do mąki dodałam odrobinę soli, łyżkę oleju i zalałam wrzątkiem. Takie ciasto jest bardzo elastyczne i nie ma problemu z lepieniem pierogów.
Na każdym krążku położyć trochę serka i malinę. Pierożki zlepić, ugotować we wrzącej osolonej wodzie.
.
.
Maliny zmiksować z cukrem pudrem. Połowę z nich wyłożyć do szklaneczek.
. Pozostałą połowę malin zmieszać z ubitą śmietaną i wyłożyć na warstwę malin. Na wierzch dajemy bitą śmietanę i posypujemy rozkruszonymi bezami i malinami.
.
Ciasto
30 dag mąki
10 dag masła
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
3 surowe żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
.
Mąkę posiekać z masłem i margaryną, dodać przesiany cukier puder i żółtka.
Ciasto wyrobić szybko, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki.
Potem ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki do babeczek lub tarteletki. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.
Krem
0,5 l śmietanki
1 jajko, 2 żółtka
ok 15 dag cukru
2 dag mąki ziemniaczanej
zapach waniliowy
.
Jajko i żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną. Śmietankę zagotować, wlać ją powoli do utartych jajek. Zagęścić podgrzewając na małym ogniu. Po ostudzeniu masą wyłożyć foremki. Na niej ułożyć maliny. Owoce "polakierować" tężejącą galaretką
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |