Wpisy otagowane „miód”
170 g kukurydzy z puszki
1 marchew
2 ziemniaki
1 cebula
1 łyżka oleju
2 łyżki śmietanki kokosowej
sól, pieprz,chili
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 l wody
.
100 g ciecierzycy z puszki
1 łyżka masła klarowanego
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili i soli
1 łyżeczka miodu
.
posiekana natka pietruszki
W garnuszku rozgrzać masło, dodać paprykę, chili, sól i miód.
Następnie dodać ciecierzycę i chwilę razem przesmażać.
Cebulę posiekać.
Ziemniaki i marchew obrać, opłukać, pokroić na małe kawałki.
W garnuszku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać ziemniaki i marchew.
Warzywa przesmażyć mieszając, a nastęnie dodać wodę i kukurydzę.
Gotować aż ziemniaki i marchew będą miękkie.
Zupę dokładnie zmiksować, a nastęnie przetrzeć przez sito.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, chili, dodać kurkumę i śmietankę kokosową.
Na zupie ułożyć ciecierzycę i posypać siekaną natką pietruszki.
kawałek dyni
6 łyżek ekspandowanego amarantusa
1 łyżka posiekanych orzechów
1 łyżka pestek dyni
4 suszone daktyle
1 łyżka miodu
1 łyżeczka masła klarowanego
kawałek kory cynamonu
Dynię obrać, pokroić i udusić z niewielką ilością wody.
Kiedy dynia rozpadnie się, chwilę jeszcze ją dusić, tak aby odparował się nadmiar wody.
Dynię zmiksować.
Na patelni rozgrzać masło, dodać miód, korę cynamonu, orzechy, daktyle, łyżeczkę amarantusa i pestki dyni.
Wszystko razem smażyć mieszając.
Do pucharków wsypać amarantus, przykryć go musem z dyni, a na wierzch wyłożyć skarmelizowane orzechy.
1 szklanka ugotowanej fasoli
100 ml kokosowego
1 łyżeczka płatków drożdżowych
1 łyżeczka cynamonu
szczypta zmielonych goździków
2-3 łyżki syropu z agawy
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka miodu
Fasolę zmiksować dokładnie blenderem.
Do fasoli dolać mleko, dodać płatki drożdżowe, syrop z agawy i przyprawy. Wszystko zmiksować na jednolity mus.
Orzechy przesmażyć w miodzie.
Deser polać miodem z orzechami, posypać cynamonem.
2-3 jabłka (Champion)
mąka
sól
cynamon
1 łyżka miodu
2 łyżki posiekanych orzechów
1 łyżeczka masła
cynamon
Orzechy przesmażyć z miodem i masłem, dodać cynamon.
Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić, a następnie udusić pod przykryciem.
Kiedy jabłka już się rozpadną odkryć je i mieszając gotować dalej aby odparować nadmiar soku.
Z mąki, soli i gorącej wody zarobić ciasto na pierogi.
W gotowe już ciasto wgnieść cynamon.
Ciasto rozwałkować cienko, szklanką wykroić z niego krążki.
Krążki nadziewać musem z jabłek i dokładnie zalepić.
Pierogi ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować ok. 10 min.
Pierogi ułożyć na jogurcie, polać orzechami z miodem.
2 naleśniki
2 figi
100 g serka śmietankowego Fromello
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miodu
1 łyżeczka posiekanych listków tymianku
1 łyżka masła klarowanego
Figi pokroić na plastry.
W garnuszku rozgrzać miód, dodać do niego pokrojone figi, orzechy i połowę tymianku. Chwilę razem smażyć.
Na naleśnikach rozsmarować serek i ułożyć na nim część fig.
Naleśniki zwinąć w chusteczki i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym maśle.
Na gotowych naleśnikach ułożyć resztę fig, polać je miodem pozostałym po smażeniu fig i posypać tymiankiem.
250 ml wody
kilka sztuk mrożonych truskawek
2 łyżki mrożonych jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1-2 łyżki miodu
kawałek świeżego imbiru ( ok. 1 cm)
Imbir obrać ze skórki, pokroić w plastry.
Mąkę rozrobić w 50 ml wody.
Resztę wody zagotować, dodać imbir. Chwilę go gotować, potem wyjąć z wody, a dodać owoce i zagotować.
Do kompotu dodać zawiesinę z mąki, zagotować mieszając.
Kiedy kisiel lekko ostygnie posłodzić go miodem.
1 gruszka (Konferencja)
1 awokado
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka posiekanych listków rozmarynu
pieprz
sok z cytryny do skropienia awokado i gruszki
Olej, cytrynę, miód, rozmaryn i pieprz dokładnie wymieszać ze sobą.
Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić wzdłuż na plastry.
Awokado przekroić, usunąć pestkę i skórkę, pokroić wzdłuż na plastry tak jak gruszkę.
Gruszkę i awokado skropić sokiem z cytryny, następnie ułożyć na talerzu, polać sosem i przybrać konfiturą z żurawiny.
1/3 szklanki szklanki kaszki krakowskiej
2 razy więcej wody niż kaszki
0,5 szklanki mleka kokosowego
szczypta soli
1 łyżeczka masła
1 łyżka miodu
5 daktyli
1 łyżka posiekanych orzechów pistacjowych
2 łyżki orzechów włoskich
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki utartej skórki pomarańczowej
sok z połowy pomarańczy
Na małej patelni rozgrzać miód i masło dodać sok z pomarańczy, orzechy, pokrojone daktyle, cynamon i skórkę pomarańczową.
Chwilę razem smażyć.
Kaszkę opłukać na sitku.
W garnuszku zagotować wodę, dodać szczyptę soli i wsypać kaszkę.
Gotować do momentu aż kaszka wchłonie całą wodę (ok. 15 min). Podczas gotowania kaszkę należy mieszać , tak aby się nie przypaliła.
Pod koniec dodać mleko kokosowe, wymieszać z kaszką, przykryć i włożyć "pod kocyk" aby kasza doszła.
Kaszkę wyłożyć na miseczkę, posypać cynamonem, orzechami i daktylami
200 ml musu z ugotowanej dyni
200 ml mleka kokosowego
1-2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wiórków kokosowych
.
.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody.
Kiedy napęcznieje, roztopić ją w kąpieli wodnej.
Mleko dokładnie wymieszać z musem z dyni, sokiem z cytryny i miodem.
Do żelatyny dodać mieszając po łyżce mleko z dynią. Kiedy żelatyna ostygnie dolać ją do musu, wymieszać, a następnie rozlać do pucharków i wstawić do lodówki aby deser stężał.
Przed podaniem wierzch deseru posypać wiórkami kokosowymi.
0,5 szklanki kaszy jaglanej
1,5 szklanki mleka kokosowego
2-3 łyżki miodu
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
konfitura z wiśni
płatki kokosowe
Kaszę jaglaną opłukać na sitku pod bieżącą wodą.
Do rondelka wlać szklankę mleka kokosowego, dodać szczyptę soli i kaszę.
Kaszę gotować powoli aż wchłonie mleko.
W trakcie gotowania kaszę trzeba mieszać aby się nie przypaliła.
Garnek z kaszą zdjąć z ognia, przykryć i schować "pod pierzynkę".
Kiedy kasza ostygnie zmiksować ją dokładnie w blenderze dodając resztę mleka, kakao, cynamon i miód.
Masę wyłożyć do pucharków, ozdobić wiśniami i płatkami kokosowymi.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |