figowe smaki

Wpisy otagowane „marcepan”

  • sobota, 17 grudnia 2016
    • Tarta piernikowa z marcepanem i dżemem śliwkowym

      IMG_0700_2

       

      Tartę zrobiłam z ciasta przygotowanego wcześniej na pierniczki według przepisu  z książki Marii Lemnis i Henryka Vitry "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole".

      .

      .

      Ciasto na piernik staropolski:

      .

      1/2 kg prawdziwego miodu 

      2 szklanki cukru

      25 dag smalcu lub masła

      1 kg pszennej mąki (ta ilość jest za mała, aby ciasto miało odpowiednia konsystencję trzeba dać około 1,5 kg mąki Najlepiej dać 1 kg i później dosypywać tyle i potrzeba)

      3 całe jajka

      3 ścięte łyżeczki sody oczyszczanej

      1/2 szklanki mleka

      1/2 łyżeczki soli

      przyprawa do piernika (od lat zamiast dodawać gotową przyprawę robię ją sama mieląc goździki, kolendrę, kilka ziaren ziela angielskiego, jałowca i  dodając  mielony cynamon i imbir).

       .

      .

      W garnku rozpuścić miód, cukier i  tłuszcz.

      Podczas podgrzewania nie  dopuścić do zagotowania masy, cały czas mieszając , ponieważ masa ma tendencję do przywierania do dna.

      Masę schłodzić  i stopniowo dodać do niej, wyrabiając  ręką, mąkę, 3 jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy.

      Wyrobione ciasto włóżyć do  garnka emaliowanego lub  kamionkowego, przykryć lnianą ściereczką, osłonić folią i umieścić w chłodnym miejscu (dolna półka w lodówce, balkon, piwnica).

      Ciasto powinno  dojrzewać minimum przez 2 tygodnie.

       

       

      IMG_0693

       

       

      kilka łyżek korzennego dżemu śliwkowego lub powideł śliwkowych

      100-150 g masy marcepanowej

      .

      Część ciasta potrzebnego do tarty rozwałkować  na dwa placki  grubości ok. 5 mm.

      Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia.

      Na papierze ułożyć placek, posmarować go korzennymi powidłami śliwkowymi, a następnie ułożyć warstwę rozwałkowanej masy marcepanowej.

      Na wierzchu tarty ułożyć drugi placek, zlepić go plackiem tworzącym spód tarty, ozdobić  gwiazdkami wyciętymi z ciasta.

      Tartę piec w piekarniku nagrzanym do temp 180º C ok. 60 min.

      Gotową tartę polukrować.

       

      IMG_0735_2

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 17 grudnia 2016 11:04
  • sobota, 02 maja 2015
    • Tarta marcepanowo-serowa z powidłami śliwkowymi

       .

      .

      Kruche ciasto na spód tarty:

      .

      1 szklanka mąki pszennej

      0,5 szklanki mąki krupczatki

      3 łyżki kakao

      1 jajko

      1 żółtko

      120 g szklanki cukru pudru

      cukier waniliowy

      szczypta soli

      125 g masła

       .


      Z podanych składników zarobić kruche ciasto.

      Owinąć je w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.

      .

      .

       

       .

      .

      .

      Masa serowo-marcepanowa:

      .

      250 ml mleka kokosowego

      2 opakowania sera typu włoskiego Pilos (2 x 220 g)

      2 jajka

      1 białko

      200 g masy marcepanowej

      2 łyżki maki ziemniaczanej

      150 g  cukru pudru

      aromat migdałowy

      4 łyżki powideł śliwkowych

      3 łyżki płatków migdałowych

       .

      .

      W garnuszku podgrzać mleko kokosowe. Rozpuścić  w nim rozdrobnioną masę marcepanową. Odstawić do ostygnięcia.

      Ser zmiksować z jajkiem, białkiem i  cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną , masę marcepanową i aromat migdałowy.

      Zmiksować aż składniki dobrze się ze sobą połączą.

       

       .


       

       .

      .

       Migdały zrumienić na suchej patelni.

      .

      Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 0,5 cm. 

      Ciastem wyłożyć formę do tarty.

      Na ciasto wyłożyć masę marcepanowo-serową.

      Na wierzchu masy zrobić kleksy z powideł, posypać płatkami migdałowymi.

      Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i piec ok. 60 min.

      Upieczone ciasto zostawić do ostygnięcia w piekarniku.

      .

      .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 02 maja 2015 10:59
  • niedziela, 17 czerwca 2012
  • niedziela, 10 lipca 2011
  • środa, 04 maja 2011
  • piątek, 22 kwietnia 2011
  • sobota, 16 kwietnia 2011
    • Ciasto z masą marcepanową i mascarpone

       .

      Kruche ciasto:


      30 dag mąki

      10 dag masła

      10 dag margaryny

      10 dag cukru pudru

      3 surowe żółtka

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      .

       Mąkę  wymieszaną z proszkiem do pieczenia , posiekać z masłem i margaryną, dodać przesiany cukier puder i żółtka.

      Ciasto wyrobić szybko, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki.

      Do wyłożenia foremki  potrzebna jest połowa ciasta. Resztę można zamrozić i wykorzystać później.

      Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno okrągłej  formy.

       .

       .


      Masa marcepanowa:


      15 dag mielonych migdałów

      6 łyżek cukru pudru

      1 jajko

      zapach migdałowy

      1 łyżka spirytusu


      Migdały, cukier, jajko, zapach i spirytus  utrzeć ze sobą na  jednolitą masę.

      Masę wstawić do zamrażalnika na pół godziny. Oziębiona masa łatwiej da się rozwałkować.

       .


       .

      Na warstwie kruchego ciasta rozsmarować dżem z czarnej porzeczki.

      Następnie położyć rozwałkowany marcepan i także posmarować go dżemem z czarnej porzeczki.

      Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i  piec ok. 30 min.

      200 ml śmietanki kremowej ubić na  sztywno, dodając cukier puder  (3 łyżki) i wymieszać ją z serkiem mascarpone (1 opakowanie).

      Masę mascarpone wyłożyć na ostudzone ciasto. Posypać pokruszonymi bezami i udekorować dżemem z borówek.

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z masą marcepanową i mascarpone”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 16 kwietnia 2011 06:33

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Amigdalina dowiedz się więcej!

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl