figowe smaki

Wpisy otagowane „czarnuszka”

  • wtorek, 19 lipca 2016
    • Calzone z bakłażanem i cukinią

       

       

      Ciasto:

      1 szklanka mąki pszennej

      1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej

      ok. 200 ml ciepłej wody

      1 łyżeczka soli

      1 łyżka oleju

      2,5 g suchych drożdży

       2 łyżki posiekanych listków bazylii

       

      Mąkę i  drożdże wymieszać, dodać wodę. Wyrobić ciasto. Przed końcem dodać olej i bazylię.

      Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

       

      Nadzienie:

      1 bakłażan

      1 cukinia

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      olej do smażenia

      sól, pieprz

      0,5 łyżeczki zmielonego kuminu

      0,5 łyżeczki słodkiej papryki

      1 łyżka przecieru pomidorowego

      100 g utartej mozzarelli

      1 żółtko

       sezam i czarnuszka do posypania ciasta

       

      Bakłażan, cukinię i cebulę pokroić w kostkę.

      Na patelni rozgrzać olej zeszklić na nim cebulę. Cebulę zdjąć z patelni  i kolejno podsmażać bakłażan, a następnie cukinię.

      Warzywa połączyć ze sobą, dodać przyprawy, zmiażdżony czosnek, przecier pomidorowy i razem poddusić.

      Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich  rozwałkować cienko.

      Na ciasto ułożyć farsz, posypać serem i zalepić brzegi tak aby powstały  pierogi.

      Odstawić do wyrośnięcia.

      Przed włożeniem do pieca calzone posmarować żółtkiem i posypać czarnuszką i sezamem.

      Piec w temp 210 C przez 15-20 min.

       

      IMG_02561

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 lipca 2016 08:06
  • niedziela, 09 lutego 2014
  • niedziela, 15 grudnia 2013
    • Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

       .

      .


       

      Nadzienie:

      0,5 kg kapusty kiszonej

      garść suszonych grzybów

      1 cebula

      pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

      1 łyżeczka kminku

      3 łyżki oliwy

      3 łyżki bułki tartej


      .

      .


      Grzyby opłukać, namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia wodę odlać, nalać nowej i  gotować do miękkości. Po ostudzeniu grzyby pokroić na mniejsze kawałki.

      Kapustę przepłukać, i pokroić w razie potrzeby, dodać grzyby, przyprawy  i gotować  w garnku do aż kapusta będzie miękka. Podczas gotowania mieszać i co jakiś czas podlewać wodą, aby się nie przypaliła.

      Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać do kapusty pod koniec gotowania.

      Gotową kapustę wymieszać z bułką tartą i nadziewać nią paszteciki.

       

      .

      Ciasto krucho-drożdżowe:

      0,5 kg mąki pszennej

      4 dag świeżych drożdży

      20 dag masła

      2 żółtka

      1 łyżeczka cukru

      1 łyżeczka soli

      2 łyżki czarnuszki lub kminku

       gruba sól morska

      ok. 1 szklanki mleka

      1 jajko do posmarowania pasztecików

       

      .


      Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia.

      Mąkę wsypać do miski, bardzo dokładnie posiekać z masłem. Dodać żółtka, sól i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Szybko wyrobić.

      Ciasto wałkować  partiami , wykroić z niego prostokąty, nałożyć nadzienie i zwinąć w ruloniki.

      Paszteciki odstawić do wyrośnięcia,  posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać solą morską i czarnuszką.

      Piec w dobrze nagrzanym piekarniku  20-30 min.

       

       .

      .


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 grudnia 2013 09:12
  • środa, 23 maja 2012
  • czwartek, 17 maja 2012
  • poniedziałek, 30 maja 2011
    • Paprykowy wieniec

       

       .


      0,5 kg mąki

      5 dag drożdży

      0,5 łyżeczki cukru

      1 jajko

      sól

      papryka słodka, papryka ostra

      2 łyżki oliwy

      ok. 1 szklanki  mleka

      3 łyżki masła

      czarnuszka

      Wykorzystałam połowę ciasta.  Reszta czeka w zamrażalniku na inny pomysł ;)

       .


      .


      Mleko podgrzać.

      Do pół szklanki mleka dodać cukier i drożdże.

      Kiedy drożdże urosną dodać je do  mąki, następnie dodać rozbełtane jajko, sól,  mleko i oliwę. Wyrobić  dobrze ciasto.

      Ciasto drożdżowe  podzielić na 4 części.

      Każdą z nich bardzo cienko rozwałkować, podsypując dobrze mąką.

      Gotowy  prostokąt ciasta posmarować roztopionym masłem i posypać równomiernie papryką.

      Przykryć następnym prostokątem, posmarować masłem i posypać papryką.

      Podobnie zrobić z pozostałym ciastem.

      Prostokąty zwinąć ciasno w rulon, złączyć końce, ułożyć w  okrągłej formie posmarowanej masłem i posypanej mąką.
       
      Wierzch wieńca ponacinać nożem w kilku miejscach, posmarować białkiem, posypać morską solą i czarnuszką.

      Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

      Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, ok 20 min.

      Najlepiej sprawdzić patyczkiem :)
       
      .

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Paprykowy wieniec”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 maja 2011 05:24

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl