figowe smaki

Wpisy otagowane „jagody”

  • niedziela, 05 lutego 2017
  • poniedziałek, 28 listopada 2016
    • Jaglany placek z jagodami

      IMG_0638

       

       

      0,5 szklanki kaszy jaglanej

      1 szklanka wody

      szczypta soli

      2 jajka

      3 łyżki miodu

      1 łyżka płatków drożdżowych

      100  g jogurtu naturalnego

      0,5 szklanki  czarnych jagód (mrożonych)

       

      Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą.

      Kaszę wrzucić do garnuszka z wrzącą wodą, dodać szczyptę soli i gotować aż kasza wchłonie wodę.

      Kaszę przykryć i schować pod kocyk aby doszła w cieple.

      Do ostudzonej  kaszy dodać miód, 2 jajka,  jogurt i płatki drożdżowe, wszystko dobrze zblendować.

      Małą foremkę (średnica 17 cm) posmarować masłem, posypać mąką kukurydzianą.

      Do foremki wyłożyć masę z kaszy, posypać ją jagodami.

      Placek piec przez  30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C.

      Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Podawać z  osłodzonym  jogurtem naturalnym.

       

      IMG_06251

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 listopada 2016 08:34
  • poniedziałek, 30 maja 2016
  • piątek, 07 sierpnia 2015
    • Jagodowa tarta

      IMG_3168

      .

      .

      100 g mąki pszennej (typ 550)

      100 g maki krupczatki ( typ 450)

      1 jajko

      75 cukru pudru

      140 g masła

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       .

      200 g śmietany 18 %

      3-4 łyżki cukru pudru

      cukier waniliowy

      1 łyżka budyniu waniliowego

      1 jajko

      szczypta soli

      ok. 200 g jagód

       

       .

      .

       

      IMG_3195

      .

      .

       

      Mąkę przesiać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia . Dodać masło, posiekać.

      Następnie dodać jajko. Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

      (Ciasto zrobione z podanych proporcji wystarczy na dwie tarty).

       

      Śmietanę ubić z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem.

      Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty.

      Na tartę wysypać jagody, wylać masę ze śmietany.

      Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec 30-40 min.

      .

      .

      IMG_3190

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 07 sierpnia 2015 08:08
  • niedziela, 14 lipca 2013
    • Szneki z jagodami i serem

       .

      .


      Ciasto drożdżowe:

      .

      42 g świeżych drożdży

      500 g mąki

      50 g cukru

      szczypta soli

      1 jajko

      100 g masła

      250 ml mleka

       .

      .

      .

      .

      Nadzienie:

      .

      1 opakowanie serka typu włoskiego Pilos (220 g)

      200 g jagód

      3 łyżki cukru

      1 cukier waniliowy

      .

      .

       .

      .

      Mąkę przesiać do miski, dodać do niej szczyptę soli.

      Masło roztopić.

      Drożdże rozetrzeć z połową cukru, dodać połowę mleka. Odstawić do wyrośnięcia.

      Jajko rozbić,  dodać połowę roztopionego letniego masła ,  pozostałe mleko, cukier  i  roztrzepać razem.

      Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i jajko z mlekiem. 

      Ciasto dobrze wyrobić , przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.

       .

      .

       .


      Jagody opłukać i osuszyć.

      Serek rozetrzeć  z cukrem i cukrem waniliowym.

       .


       .

      .

      Ciasto rozwałkować na prostokąt (30x40 cm).

      Skropić roztopionym masłem,  rozłożyć równomiernie serek i jagody, a następnie zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu.

      Rulon ciasta pokroić na  plastry grubości ok. 1 cm.

      Każdy kawałek ułożyć w papierowej foremce do ciastek  i odstawić do wyrośnięcia.

      Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 30-40 min.

       .

      4

       .


      Gotowe szneki polać lukrem z cukru.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szneki z jagodami i serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 lipca 2013 10:50
  • niedziela, 29 lipca 2012
    • Sernik na zimno z jagodami

       

      Spód sernika:

      1 tabliczka białej czekolady (10dag)

      10 dag herbatników

      2 łyżki masła

      3/4 czekolady rozdrobnić i rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej.

      Resztę czekolady pozostawić do ozdobienia sernika.

      Herbatniki pokruszyć drobno, wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.

      Masą wyłożyć równomiernie na  tortownicę i ubić. Wstawić do lodówki.


      Masa serowa:

      40 dag sera waniliowego

      25 dag mascarpone

      8 łyżeczek żelatyny

      6-8 łyżek cukru pudru

      cukier waniliowy

      4 łyżki soku z cytryny

      100 ml śmietany 30%

      20 dag jagód

       


      Jagody opłukać i osuszyć.

      Ser, mascarpone, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny dokładnie wymieszać.

      Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, a następnie  podgrzać tak aby żelatyna rozpuściła się (garnuszek wstawić do większego  z gotującą się wodą).

      Śmietanę ubić.

      Ostudzoną żelatynę dodać do masy serowej, równocześnie ją ubijając.

      Następnie do masy dodać jagody, na koniec ubitą śmietanę  i delikatnie  wymieszać.

      Masę  wyłożyć na  herbatnikowy spód, wyrównać i posypać utartą czekoladą.

      Wstawić  do lodówki aby sernik się stężał.

       


       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 lipca 2012 08:02
  • niedziela, 01 lipca 2012
    • Ciasto drożdżowe z jagodami

       .


      0,5 kg maki

      0,5 szklanki cukru

      1 jajko

      1 żółtko

      1 szklanka mleka

      5 dag drożdży

      2 łyżki masła

      2 łyżki  smalcu

      szczypta soli

      zapach pomarańczowy

      10 dag jagód

      .


       .


      Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli.

      Masło i smalec roztopić.

      Jajko, żółtko i cukier  ubić na puszystą pianę.

      Mleko lekko podgrzać.

      Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i rozprowadzić w pół szklanki ciepłego mleka.

      Kiedy drożdże wyrosną dodać je do mąki.

      Następnie dodać ubite jajka, mleko i dobrze wyrobić ciasto.

      Kiedy ciasto jest już dostatecznie wyrobione  dodać roztopiony tłuszcz i zapach pomarańczowy.

      Wykorzystałam połowę ciasta. Reszta  powędrowała do zamrażalnika.

      .


      .


      Ciasto rozwałkować, skropić resztą tłuszczu i posypać równomiernie jagodami.

      Zwinąć jak roladę, ułożyć w foremce z kominem, naciąć w kilku miejscach i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

      Kiedy ciasto wyrośnie wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min.

      .


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 lipca 2012 06:53
  • niedziela, 10 lipca 2011
  • niedziela, 03 lipca 2011
  • niedziela, 04 lipca 2010

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl