figowe smaki

Wpisy otagowane „szarlotka”

  • poniedziałek, 01 lutego 2010
  • piątek, 17 kwietnia 2009
    • Jabłecznik inny niż wszystkie

       .


      Kruche ciasto na spód:

      30 dkg mąki   

      20 dkg masła lub margaryny

      10 dkg cukru pudru

      3 surowe żółtka

      1 łyżeczka proszku do pieczenia


        .

      Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną, dodać żółtka, wyrobić szybko. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

      Ta ilość ciasta wystarczy na 2 foremki. To co zostanie można zamrozić na później. 

      10 dkg rodzynek namoczyć w rumie.  Jeśli rum padł ofiarą jakiegoś wilka morskiego można go zastąpić wodą ;)

      1 kg jabłek obrać, pokroić, rozgotować i odparować wodę. Dodać do nich rodzynki. Ostudzić.

      Ciasto rozwałkować cienko (ok. 0,5 cm), wyłożyć nim okrągłą foremkę (średnica 26 cm)

      Masę z jabłek   wyłożyć na ciasto.

      .

      Masa budyniowa:

      1 opakowanie budyniu waniliowego

      1 torebka cukru waniliowego

      ¾ szklanki cukru

      0,5 l śmietany kremówki (30%)

      .
      Budyń rozrobić w 1/3 śmietany. Do reszty śmietany dodać cukier i cukier waniliowy. Zagotować , a potem dodać do tego budyń rozrobiony w śmietanie i ponownie zagotować.

      Gorącym budyniem od razu zalewamy jabłka na cieście.

      Piec 60-70 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

      Gotowe ciasto po ostygnięciu wkładamy do lodówki na 24 godziny.



       


       

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 17 kwietnia 2009 12:55

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Figowe Smaki