Wpisy otagowane „ser pleśniowy”
0,5 korzenia selera
2 ziemniaki
100 ml śmietany 30%
100 g błękitnego sera pleśniowego
sól, pieprz
500 ml wody lub bulionu warzywnego
płatki migdałowe
Seler i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na kawałki.
Wodę zagotować, wrzucić do niej warzywa, dodać sól i pieprz. Gotować aż warzywa będą miękkie.
Gorącą zupę zblendować dokładnie, dodać śmietanę i pokruszony ser. Ser powinien rozpuścić się w zupie.
Gotową zupę na talerzu posypać płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.
6 cienkich naleśników
2 pietruszki
100 g sera pleśniowego niebieskiego Lazur
sól, pieprz
0,5 łyżeczki rozmarynu
konfitura z żurawiny
olej
Pietruszkę obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie.
Po ostudzeniu pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ser pokroić drobno.
Pietruszkę wymieszać z serem i rozmarynem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Farsz nakładać na naleśniki, zwinąć je i obsmażyć na oleju z obu stron.
250 g mąki pszennej
ok 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
100 g sera pleśniowego Lazur
100 ml oleju
200 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
rozmaryn
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą.
Jajka zmiksować z olejem i mlekiem, a następnie dodać je do mąki.
Wszystko dobrze wymieszać łyżką, tak aby składniki dobrze się połączyły.
Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać więcej mleka.
Do ciasta dodać posiekane orzechy i pokrojony w kostkę ser.
Ciasto wyłożyć do foremek na muffinki, posypać je rozmarynem.
Muffinki piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temp 180 C.
2-3 ziemniaki
1 korzeń pietruszki
biała część pora
150 g mrożonych kurek
0,5 cebuli
100 ml śmietany 30%
50 g sera pleśniowego Lazur błękitny
sól, pieprz, liść laurowy
0,5 łyżeczki tymianku
1000 ml wywaru warzywnego
2 łyżki masła klarowanego
Ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić.
Por po opukaniu pokroić w krążki.
Kurki rozmrozić i osuszyć.
Cebulę pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła, przesmażyć na nim ziemniaki, pietruszkę i por, dodać sól, pieprz i liść laurowy.
Kiedy warzywa zeszklą się, dolać wywar warzywny i gotować je aż będą miękkie.
Zupę dokładnie zblendować.
W tym czasie na patelni rozgrzać resztę masła, zeszklić na nim cebulę, a następnie dodać kurki i podsmażyć je przez ok. 5 min.
Posmażone kurki dodać do zupy. Zagotować ją ponownie, dodać tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodać śmietankę.
Po rozlaniu zupy do kokilek posypać ją kawałkami sera pleśniowego.
100 g sera pleśniowego (Lazur)
150 g maki pszennej
100 g masła
50 g posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 jajko
czarnuszka i jajko do posmarowania ciasteczek
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać orzechy i przesiekać z masłem.
Do ciasta dodać rozdrobniony ser i jajko i szybko wyrobić.
Gotowe ciasto owinąć folią i wstawić na pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu ciasto rozwałkować, wykroić z niego krążki, posmarować je roztrzepanym jajkiem , posypać czarnuszką.
Ciasteczka ułożyć na blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180º C przez 15-20 min.
..
.
25 dag mąki
2,5 dag świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka rozmarynu
2 łyżki oliwy
15 dag sera pleśniowego typu camembert
15 dag pokruszonych orzechów włoskich
.
.
.
.
Z podanych składników zarobić ciasto drożdżowe.
Ciasto rozwałkować w prostokąt.
Ułożyć na nim plasterki sera i posypać orzechami, zwinąć w rulon, a następnie pokroić na 2 cm plastry.
Ślimaczki ułożyć na blaszce do pieczenia, posypać rozmarynem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec ok 30 min. w temp. ok. 200º C.
.
.
.
.
1 fenkuł
1 por
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
5 suszonych śliwek
10 dag sera pleśniowego (Reinhardshof)
sok z połowy cytryny
1/2 małej łyżeczki cukru
sól, pieprz
1 łyżka oleju
Pora opłukać, osuszyć, pokroić w krążki.
Fenkuł opłukać, przekroić na pół, wykroić głąb i pokroić w cienkie paski.
Śliwki opłukać i pokroić.
Por i fenkuł wymieszać z natka pietruszki i śliwkami, skropić sokiem z cytryny, dodać olej, sól, pieprz i cukier do smaku.
Gotową sałatkę posypać pokrojonym serem pleśniowym.
..
.
3 piersi z kurczaka
5 dag niebieskiego sera pleśniowego Lazur
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
sól, pieprz
olej do smażenia
Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć, skroić tak aby powstały równe płaty, lekko rozbić.
Mięso posolić, oprószyć pieprzem i rozmarynem.
Na każdy kawałek położyć ser.
Mięso złożyć na pół, spiąć szpilkami.
Filety obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Przykryć pokrywką i poczekać aż mięso dojdzie.
.
.
Ciasto na babeczki według przepisu:
http://figowesmaki.blox.pl/2013/06/Chlebek-z-maki-gryczanej.html
Do ciasta dodałam:
pół szklanki dyni muscat de provence
ser pleśniowy
pestki dyni
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
.
.
.
.
Dynię pokroić w kostkę, obgotować w lekko osolonej wodzie.
Dynię i ser pleśniowy pokrojony w kostkę wymieszać z zarobionym ciastem, dodać rozmaryn.
Ciastem wypełnić foremki, posypać je pestkami dyni.
Piec ok 30 min .
.
.
.
.
.
1 arkusz ciasta francuskiego
kawałek dyni muscat de provence
kawałek sera pleśniowego np. Lazur
serek kremowy Turek
olej czosnkowy
suszony rozmaryn
sól morska, pieprz
.
.
.
.
Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić na dość cienkie plastry, a następnie na kawałki.
Dynię oprószyć solą, pieprzem, skropić olejem, posypać rozmarynem i odstawić na pół godziny.
.
.
.
.
Arkusz ciasta rozłożyć na blaszce.
Na cieście rozsmarować serek kremowy, rozłożyć kawałki dyni i kawałki sera pleśniowego, posypać rozmarynem.
.
.
.
.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180° C i piec 20 min.
.
.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |