figowe smaki

Wpisy otagowane „solanka”

  • piątek, 15 maja 2009
    • Soljanka vel Solanka

      10-15 dag wieprzowiny (schab karkowy)

      10-15 dag wołowiny (rozbeft)

      5 dag wędliny (pikantna kiełbasa)

      1 duża cebula

      2 kiszone ogórki

      1 ogórek konserwowy

      10 dag koncentratu pomidorowego

      5-6 ząbków czosnku

      50 ml wytrawnego białego wina

      1 cytryna

      1/2 kostki masła

      4 łyżki kwaśnej śmietany

      20 zielonych oliwek

      2-3 łyżki oleju

      sól

      pieprz

      Mięso kroimy w cienkie paseczki. Podsmażamy na oleju  razem z cebulą pokrojona w kostkę. Na oddzielnej patelni smażymy kiełbasę. Mięso i wędlinę przekładamy  do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy  pół godziny. Potem dodajemy podsmażony na maśle przecier pomidorowy oraz czosnek (wyciśnięty przez praskę), wino, sól i pieprz. Gotujemy jeszcze z 20 min. W tym czasie ogórki kroimy w paseczki (można zetrzeć na grubej tarce) ogórki, przesmażamy je na maśle, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.  Dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze 5 min. Gorącą zupę nalewamy na talerz, dodajemy do niej  obraną ze skóry i błonek cytrynę  oraz kilka oliwek i łyżkę  kwaśnej śmietany Do solanki można dodać też kapary.

      Zupa   smakuje lepiej odgrzewana następnego dnia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Soljanka vel Solanka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 15 maja 2009 20:23

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl