figowe smaki

Wpisy otagowane „mięso wołowe”

  • środa, 05 grudnia 2012
  • piątek, 02 września 2011
    • Gulasz wołowy z bakłażanem

       

      50 dag wołowiny

      4-5 szalotek

      1 bakłażan

      1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

      1 szklanka bulionu wołowego

      olej

      1 łyzeczka suszonego tymianku

      2 listki laurowe

      pieprz, sól

      2 ząbki czosnku

      mąka do zagęszczenia sosu

      Mięso wołowe opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.

      Czosnek pokroić w plasterki, cebulkę obrać.

      W rondelku rozgrzać olej, usmażyć na nim partiami mięso.  Mięso  wyjąć i na tym samym tłuszczu  podsmażyć lekko czosnek i szalotki.

      Dodać mięso, tymianek, listki laurowe, pieprz,  połowę wina i bulionu, dusić  do miękkości.

      W trakcie gotowania gulasz podlewać w miarę potrzeby winem i bulionem.

      Kiedy mięso jest już prawie miękkie dodać pokrojony w kostkę bakażan. Dusić  razem ok. 15 min.

      Na koniec gulasz zagęścić  mąką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 02 września 2011 08:24
  • piątek, 12 sierpnia 2011
  • wtorek, 06 października 2009
    • Gulasz

      .

      .

      70 dag mięsa wołowego

      tłuszcz

      2 cebule

      2 ząbki czosnku

      2 łyżeczki mielonej papryki

      sól

      łyżka musztardy

      1 łyżeczka kminku

      1 łyżeczka majeranku

      kilka ziemniaków

      2 świeże czerwone papryki

      2 pomidory albo łyżka przecieru pomidorowego

      .

      Mięso pokroić w drobną kostkę, wymieszać z musztardą.

      Odstawić na godzinę, a potem obsmażyć je na tłuszczu.

      Cebulę pokrojoną w piórka zeszklić na tłuszczu, wymieszać z roztartym czosnkiem, kminkiem, mieloną papryką, majerankiem, zalać wodą i zagotować.

      Dodać mięso i dusić pod przykryciem uzupełniając od czasu do czasu wodę.

      Kiedy mięso będzie już miękkie dodać pokrojoną paprykę, marchewkę i ziemniaki.

      Dusić wszystko razem do miękkości.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 października 2009 08:32

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl