figowe smaki

Wpisy otagowane „keks”

  • niedziela, 03 października 2010
  • sobota, 24 października 2009
    • Keks

        

      .
      .
      30 dag mąki pszennej
      15 dag margaryny lub masła
      5 jajek
      20 dag cukru pudru ( bakalie są bardzo słodkie więc dodaję tylko połowę cukru)
      cukier waniliowy
      3 łyżeczki  proszku do pieczenia
      40-50 dag bakalii (rodzynki, orzechy, figi, daktyle, skórka pomarańczowa, migdały, kandyzowane owoce np. wiśnie, czereśnie, zielone pomidory, pigwa)
       .

      .
      .
      Z tych proporcji wychodzi ciasto na  dwie foremki keksowe.

      Keks jest bardziej wilgotny jeśli do bakalii dodamy pokrojone w kosteczkę jabłko.

      Masło  utrzeć na pulchną masę, dodając kolejno jajka, cukier i po trochu mąkę wymieszaną z  proszkiem do pieczenia.

      Ucierać tak długo aż masa będzie puszysta.

      Dodać wanilię i pokrojone  na kawałki bakalie. Wymieszać delikatnie.

      Ciasto włożyć do foremek,  zrobić w cieście rowek.

      Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny. (po 15-20  min zmniejszyć nieco temperaturę).

      Keks powinien pęknąć wzdłuż.

       .

      .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Keks”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 24 października 2009 08:23

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Amigdalina dowiedz się więcej!

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl