figowe smaki

Wpisy otagowane „Piersi z kaczki”

  • poniedziałek, 11 stycznia 2010
    • Pierś z kaczki z żurawiną i imbirem

      4 piersi z kaczki
      1/2 szklanki  soku z żurawiny (lub z czarnej porzeczki)
      1/2 szklanki  wytrawnego czerwonego wina
      2-3  łyżki żurawiny   (firmy Rolnik)
      1 łyżka konentratu pomidorowego
      kawałek (2-3 cm) świeżego imbiru
      cebula
      olej
      2-3 łyżki mąki
      sól,  pieprz
       
      Piersi z kaczki dobrze oczyścić , umyć, wysuszyć.
      Naciać  nożem od strony skóry w "kratkę", posolić, popieprzyć. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
      Na oleju przesmażyć piersi, najpierw na chrupko od strony skórki, poźniej chwilę  od strony mięsa.
      Mięso przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnia (180 C)
      Cebulę pokroić w kostkę, imbir utrzeć. Zeszklić  na tłuszczu, na którym smażyły się piersi. Dodać czerwone wino i prawie całkowicie odparować, następnie dodać sok z żurawiny i też  zredukować.
      Do sosu dodać żurawiny i przecier pomidorowy, pogotować chwilkę.
      Sosem zalewamy piersi  i  pieczemy  je  w piekarniku ok 40 min.
      Po upieczeniu sos przetrzeć, zagęścić.
      Podawać oczywiście z kluskami gotowanymi na parze.
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pierś z kaczki z żurawiną i imbirem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 stycznia 2010 08:46

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Amigdalina dowiedz się więcej!

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl