figowe smaki

Wpisy otagowane „kluski na parze”

  • wtorek, 31 stycznia 2012
    • Knedel na parze

      Kombinacja czeskiego knedla  z wielkopolskimi "kluskami na luńcie"

       

      2 szklanki mąki pszennej
      szklanka mleka
      1,5 dag świeżych drożdży
      2 jajka
      2 czerstwe pszenne bułki
      pół łyżeczki cukru
      sól
      gałka muszkatołowa
      pokrojona natka pietruszki
       
      Bułkę pokroić w kostkę, a następnie zrumienić na patelni.
      Mleko podgrzać,
      Do 1/4 mleka dodać cukier i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia.
      Jajka dobrze rozbełtać.
      Do miski  wsypać  przesianą mąkę, dodać  sól, gałkę muszkatołową,  dodać zaczyn drożdżowy i jajka. Resztę mleka dodać w zależności od gestości ciasta. Nie powinno być zbyt rzadkie.
      Ciasto dobrze wyrobić  i odstawić w ciepłe miejsce.
      Kiedy ponownie wyrośnie jeszcze raz je wyrobić dodając przesmażoną bułkę i natkę pietruszki.
      Z ciasta uformować  2 wałki, odstawić do wyrośnięcia.
      Gotować w garnku na parze ok. 20 min.
      Gotowe knedle pokroić w plastry i podawać z sosem i mięsem.
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 stycznia 2012 05:40
  • niedziela, 07 czerwca 2009

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl