figowe smaki

Wpisy otagowane „białka jaj”

  • piątek, 06 maja 2011
    • Tarta kokosowa

       

      3 białka

      5 łyżek cukru pudru

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      1 łyżka roztopionego masła

      szczypta soli

      15 dag wiórków kokosowych

      szklanka mleka

      2 łyżki rumu

      zapach waniliowy

      konfitura z żurawiny

      sok z  pomarańczy

      skórka  otarta z pomarańczy

       

      Przygotować ciasto kruche na spód tarty.

      Ciasto rozwałkować cienko i wyłożyc nim okrągłą tortownicę.

      Białka ubić na sztywno dodać szczyptę soli, cukier, makę ziemniaczaną i roztopione masło.

      Mleko zagotować i dodać do masy z białek.

      Masę ubijać dalej  nad parą.  Garnek z masą  postawić nad trochę większym z gotującą się wodą.

      Na koniec dodać wiórki kokosowe, rum i zapach waniliowy.

      Kruchy spód podpiec w dobrze nagrzanym piekarniku (ok 10 min).

      Potem wyłozyć na niego masę kokosową i piec jeszcze 20 min.

      Konfiturę z żurawiny wymieszać z sokiem z pomarańczy i otartą skórką z pomarańczy. Podgrzać i polać  kawałki ciasta.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta kokosowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 06 maja 2011 10:54
  • piątek, 08 kwietnia 2011

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl